Spring naar inhoud

Vietnam Getuigenissen

Vietnamese vluchtelingen aan het woord

© VRT
geschreven op 02 juni 2018

De Vietnamoorlog: een gruwelijke oorlog die een zwarte pagina in de geschiedenis blijft. Veel mensen dragen nog steeds de gevolgen mee. Vietnamese vluchtelingen gingen op zoek naar een veiliger oord en sommigen kwamen in België terecht. Canvas sprak met twee van hen. Zij zijn de kinderen van The Vietnam War.

Xuan

Xuan haar kindertijd stond in het teken van vluchten. Het begon zelfs voor haar geboorte. Tijdens de Franse oorlog vluchtten haar grootouders van Hanoi naar Laos. Daar werden haar ouders en zij zelf geboren. Door een enorm cultuurverschil tussen Vietnam en Laos, was het toen al moeilijk om te integreren.

Tijdens de Amerikaanse oorlog zijn ze gevlucht en ondergebracht in een vluchtelingenkamp in Thailand. Daar vroegen ze asiel aan en zo zijn ze uiteindelijk in België terecht gekomen. Xuan was toen vier jaar en half.

Tien

Tien leefde in een dorp niet ver van Saigon. Zijn moeder werd ziek door ontbering ten gevolge van de oorlog. Zijn vader raakte gewond in de strijd. Toen hij werd ondergebracht in een militair hospitaal, gingen Tien en zijn zussen mee. Daar werden ze geconfronteerd met de gevolgen van de oorlog.

Zijn vader werd zieker. Tien en zijn gezin werden opgevangen in een weeshuis, onder leiding van een Belgische pater. In 1975, op negenjarige leeftijd, haalde de pater hem naar hier.

Voor '75 hing ik nog in de bomen.

Tien

Kinderen van de oorlog

Ondanks wat ze hebben meegemaakt, herinneren ze zich van hun thuisland vooral de mooie ongerepte natuur. De rust. De rijstvelden. Beseft een kind eigenlijk wat er aan de hand is?

Vluchten naar België

Op het moment dat men Tien vroeg om naar België te komen, zag hij zijn leven in Vietnam voorbij flitsen. Ondanks het weinige dat ze hadden, waren ze er vrij. De vlucht bleef een sprong in het onbekende. Achteraf gezien noemt hij dat moment zijn 'lotje uit de loterij'. Hij dankt er mogelijk zijn leven aan.

We leven als Vlamingen, maar thuis ben je Vietnamees.

Xuan

Xuan was te jong om precies te beseffen wat er gebeurde. Dit kwam pas later. Ze verwerkte de vlucht bij het ouder worden. Azië blijft belangrijk voor haar gevoel. België zorgt voor structuur en vrijheid. Hier kan ze zeggen wat ze wil en naar hartenlust tekenen en schilderen. Het omgaan met de verschillen tussen deze twee werelden is niet altijd even makkelijk..

Leven in het nu

Onbewust heeft Tien nog steeds Vietnamese waarden en normen overgehouden. De zoektocht naar rust. Het respect voor alle levende wezens. Jaren later komt hij plots tot het besef dat het nog steeds in hem zit. Door de gebeurtenissen in Vietnam, had Tien al op vroege leeftijd een heuse overlevingsdrang. Jarenlang bleef hij gefocust op overleven. Pas de laatste jaren zegt hij tegen zichzelf dat hij meer moet léven, in plaats van overleven.

Hoewel hij het vroeger nooit had durven denken, is hij 40 jaar na zijn vlucht teruggekeerd naar Vietnam om te reizen. Vietnamees spreekt hij niet meer, maar er blijft -een soms onbewuste- band met Vietnam.

Xuan bij Xooi

Voor Xuan blijven haar Vietnamese roots heel erg belangrijk. Haar zus en zij verspreiden de Vietnamese cultuur -en vooral het eten- in hun winkel Xooi. Ze nam deze beslissing na een reis naar Vietnam.

Toch voelt ze zich ook Vlaming. Het is niet altijd gemakkelijk om met deze twee culturen om te gaan. Haar Westerse visie kan soms botsen met die van haar ouders. Maar je mag je roots zeker niet ontkennen, volgens Xuan. In creativiteit en sterrenkunde vindt ze inspiratiebronnen die haar helpen omgaan met cultuurverschillen en de moeilijke momenten uit haar jeugd.

Het heelal is oneindig, net zoals vriendschap en liefde, en dat overstijgt zaken zoals oorlog en religie. Deze visie helpt Xuan om alles een plaats te geven. Zo blijft ze openstaan voor verwondering en geniet ze van het nu.

Dank aan Thi Xuan Dang en Tien Vanderheyden voor de hartelijke ontvangst en de medewerking.

VRTNU VRTNU VRTNU