Spring naar inhoud

Ultima 2016 Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk

Toestand

geschreven op 13 juni 2017
Toestand vzw

Sinds 2012 reactiveert het Brusselse Toestand leegstaande of vergeten gebouwen, terreinen en (publieke) ruimten door acties en interventies.

Toestand draagt dialoog, creatie, autonomie en actie hoog in het vaandel. Door verschillende doelgroepen samen te brengen en kansen te creëren in een leegstaand gebouw, draagt Toestand bij tot de realisatie van diverse dynamische stadsprojecten. Toestand organiseert zogeheten Spontane Actie Zones in moeilijke wijken, Die SAZs worden ontmoetingsplekken die taal, cultuur en generaties overstijgen.

Drie projecten liggen in het Brusselse : Allée du Kaai (Brussel Stad/Sint-Jans Molenbeek), Biestebroek (Anderlecht) en Marie Moskou (Sint-Gillis).

Jaarlijks trekt Toestand naar het buitenland om daar een SAZ te initiëren. Zo bijvoorbeeld in Pristina waar ze een week lang met Zwitsers en Kosovaren samenwerkten om de verlaten warmtewissel van Termokos te heractiveren tot het alternatief sociaal-cultureel centrum Termokiss. Voor 4 X 7 op canvas draaide Jesse Vander Meersch daarover deze zeven minuten durende minidocumentaire.

VRTNU VRTNU VRTNU