Van zodra je je op het internet begeeft geef je, bewust en onbewust, allerlei info over jezelf prijs. Datahandelaars verzamelen die gegevens om ze vervolgens door te verkopen aan bedrijven. Bijvoorbeeld om jou online met op maat gemaakte advertenties te bestoken maar ook om te beslissen of je al dan niet een aantrekkelijke lening, abonnement of verzekering krijgt.
Als je ooit een rekening niet of te laat betaald hebt of je woont in een achtergestelde buurt, dan kan dat meegenomen worden in jouw zogenaamde kredietscore. En in het slechtste geval kan het zijn dat jou om die reden een bepaalde hypotheek of gunst ontzegd wordt. Zonder dat je wist dat een bedrijf die gegevens van jou bijhield.
In het kader van Facebook en ik, een reportagereeks naar aanleiding van de 15e verjaardag van Facebook, zoeken we getuigenissen. Ben je ooit benadeeld doordat een bedrijf meer van jou wist dan je zelf voor mogelijk hield? Laat het weten aan tim.verheyden@vrt.be
Facebook viert volgend jaar z’n 15e verjaardag. Quite a party die Canvas niet zomaar wil laten passeren. In een driedelige docureeks duikt journalist Tim Verheyden daarom onder in de moeder aller sociale netwerken. Hij gaat terug in de tijd om de ontstaansgeschiedenis van het medium onder de loep te nemen, analyseert de stand van zaken vandaag (waaronder hete hangijzers als hun mondiale impact op ons welzijn, privacy, democratie etc.) en probeert een idee te krijgen van de toekomstplannen van Facebook. Daarvoor reist hij de hele wereld rond om te praten met academici, auteurs, journalisten, ingenieurs en programmeurs, (ex-)Facebook medewerkers en ondernemers. Tegelijk probeert hij door eigen onderzoek en testen vat te krijgen op het hypercomplexe en ongrijpbare netwerk dat Facebook anno 2019 geworden is.