Spring naar inhoud

Sofie Lemaire wil

MEER VROUW OP STRAAT

© Canvas/De chinezen
geschreven op 26 februari 2019

Het Schumanplein in Brussel. Het Graaf van Vlaanderenplein in Gent. De Craeybeckxtunnel in Antwerpen. De Guido Gezellelaan in Brugge. De Kardinaal Mercierlaan in Leuven. De Frans Halsvest in Mechelen. De Koning Albertstraat in Hasselt. Tussen alle straten in Vlaanderen en Brussel die naar bekende personen genoemd zijn, vind je maar bitter weinig straten die de naam van een vrouw kregen.

Van alle straten in Vlaanderen die naar personen genoemd zijn, is 85% naar mannen genoemd en slechts 15% naar vrouwen.

Dat kan beter. Want er zijn heel wat vrouwen die fantastische dingen gedaan hebben, maar die op de een of andere manier vergeten zijn. Daarom gaan we, samen met de Vlaamse steden en gemeenten, op zoek naar vrouwen uit de recente en niet zo recente geschiedenis die een plek in het straatbeeld verdienen.

In MEER VROUW OP STRAAT gaat Sofie Lemaire, samen met de steden en gemeenten, op zoek naar de meest uiteenlopende verhalen van straffe vrouwen. Vrouwen met een uniek levensverhaal, een onmiskenbare prestatie of een oeuvre dat moet gedeeld worden. Dat kan ook uw eigen grootmoeder zijn, die nooit de geschiedenisboeken haalde. Op die manier krijgen die vrouwen de erkenning die ze verdienen, en wie weet zelfs een eigen straat, plein of plekje in ‘hun’ stad.

VRTNU VRTNU VRTNU