Spring naar inhoud

Rabot

Een documentaire van Christina Vandekerckhove

© Christina Vandekerckhove
geschreven op 11 oktober 2018

Vorig jaar ging de documentaire Rabot op Film Fest Gent met de publieksprijs naar huis. Ondertussen mocht regisseur Christina Vandekerckhove ook de Ensor voor Beste Documentaire op het Filmfestival Oostende in ontvangst nemen. Nu kun je deze prijswinnende prachtfilm op VRT NU bekijken.

Sociale woontorens in Gent

Rabot vertelt het verhaal van een sociaal woonblok dat tegen de vlakte moet. Mensen die een uitweg zoeken in hun miserie komen er van het dak springen, zij die nergens anders een woning vonden, kregen er een plaats. Een klein dorp in de hoogte waar onverschilligheid hoogtij viert. Zowel de bewoners als het gebouw moeten weg, het einde van een woelig tijdperk. We volgen een aantal bewoners tijdens de laatste maanden van hun leven in de woontoren.

Een raamvertelling over liefde, eenzaamheid en armoede in het hart van onze Westerse samenleving.

De inwoners van het Rabot

Voor 'Rabot' nestelde Christina Vandekerckhove haar camera in de Rabotwijk, de armste buurt in Gent, waar drie sociale appartementsblokken met de sloophamer bedreigd worden. In deze microkosmos vangen we een glimp op van de laatste overgebleven bewoners, die het hoofd boven water trachten te houden - van daklozen over psychiatrische patiënten tot ex-gedetineerden.

Christina vertelt

Vorig jaar was Christina Vandekerckhove te gast bij Culture Club, waar ze Sofie Lemaire en haar tafelgast Kamagurka over Rabot vertelde.

VRTNU VRTNU VRTNU