Spring naar inhoud

Philippe Helsen over de monniksgier

Ode Aan Wat Verdwijnt

geschreven op 12 februari 2019

De monniksgier

Je eerste loon. Wat doe je daar mee?

Binnen biologische kringen is dat naar de bekende weg vragen. Een verrekijker kopen natuurlijk, net te weinig geld voor een nieuw topmodel, maar goede modellen vergaan niet dus één die eerder voor verwondering heeft gezorgd mag best ook.

Het tweede loon. Twee tickets richting Spanje om naar vogels te gaan zoeken die op mijn bucketlist staan van ‘vogels die ik zeker wil zien voor het te laat is’. In de top drie: de monniksgier. De eerste glimp is vaak niet de beste, maar wel diegene die lekker nostalgisch blijft hangen. Gelukt dus, net op tijd want de bedreigingen zijn niet min: historisch vervolgd door jagers en boeren, crashes met hoogspanningsleidingen, slachtoffer van recente medicatie binnen de veeteelt, verstoring van de broedgebieden en gefragmenteerd verspreidingsgebied.

Twee tickets richting Spanje om naar vogels te gaan zoeken die op mijn bucketlist staan van ‘vogels die ik zeker wil zien voor het te laat is’. In de top drie: de monniksgier.

Philippe Helsen

Ik had toen in de verste verte niet kunnen denken dat ik nu, zoveel jaren later, mee zou werken aan het herstel van deze soort in Europa. Het tij lijkt te zijn gekeerd. Cruciaal voor mij daarin waren de interessante mensen die mijn pad kruisten en al langer bezig waren met het redden van deze soort. Eén daarvan is wijlen Juan Jose Sanchez. Als medebezieler van het eerste herintroductieprogramma in Mallorca een conservatiebioloog pur sang en ook een van de zeldzame bezitters van net dezelfde zeldzame verrekijker.

Daarom staat één ding vast: de monniksgier staat nu ook op de bucketlist van mijn zoon, gevolgd door een vinkje. Hij was onder de indruk.

Juan José Sanchez

Juan moet door die kijker zeker hebben gezien hoe deze gier als CO2-neutrale opruimer van kadavers nog steeds een belangrijke ecologische rol speelt binnen ons sterk vermenselijkt ecosysteem. Vergruisd in het verleden, terug omarmd de laatste 25 jaar. Maar voor hoe lang nog?

Nieuwe problemen rukken op. Gaande van het opduiken van nieuwe ziektes als gevolg van klimaatveranderingen of veranderingen in de veeteelt. Daarom staat één ding vast: de monniksgier staat nu ook op de bucket-list van mijn zoon, gevolgd door een vinkje. Hij was onder de indruk

Philippe Helsen is onderzoekscoördinator conservatiegenetica bij Zooscience - ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael*

VRTNU VRTNU VRTNU