Spring naar inhoud

Een zomer met Olivier Goris

© VRT
geschreven op 26 juni 2018

Olivier Goris, netmanager van Canvas en Eén, licht de zomerprogrammatie van Canvas toe. Welke alternatieven biedt Canvas voor de sportzomer? Je ontdekt het hier.

Straffe films en fictie

Olivier Goris: "Het is een heel zware sportzomer, wat geweldig is voor sportfans. Zowel de tour als het WK voetbal kunnen sportfans volgen op Eén. Bij Canvas kijken we wat we als alternatief kunnen bieden."

"We doen dat enerzijds met klassiekers bij Cinema Canvas, met een heel mooie lijst van films. Voor de rest hebben we ook hele goede fictie. Zo gaan we beide seizoenen van Green Wing aanbieden op televisie en heel de zomer op VRT NU – een heerlijke komedieserie van vroeger die nog altijd fijn is om te zien. Daarnaast brengen we in augustus op veler verzoek het vierde seizoen van The Bridge en tonen we een verzameling Italiaanse zomerfilms, die goed passen in hartje zomer."

Sport en architectuur

Olivier Goris: "In augustus brengen we op Canvas een gloednieuw sportevenement: de European Championships. Het event is gericht op sportliefhebbers en –kenners, dus past dit perfect bij Canvas."

"Daarnaast zenden we ook wat oudere titels uit, zoals Publiek geheim en je merkt dat dat zeer goed loopt. Deze reeks is nog altijd een geweldig plezier om te kijken."

In Lang Zullen We Lezen leest leesambassadeur Sofie Lemaire op aanraden van haar Canvascollega's. Welk boek zou u Sofie willen tippen?

Olivier Goris: "Ik ben zot van klassieke muziek en opera. William Berger heeft een aantal boeken geschreven over componisten, op een geweldig meeslepende manier. Op luchtige en grappige wijze vertelt hij over het leven van de componist. Ik zou zijn boek over Wagner, Wagner without Fear, willen aanraden."

"Wagner without Fear analyseert niet alleen de muziek van Wagner, maar geeft ook praktische tips. Een opera van Wagner duurt zes uur: wanneer ga je het best naar het toilet? Tijdens welke stukken is het niet erg als je in slaap valt en op welke momenten moet je zeker bij de les blijven?"

"Dit boek geeft je zoveel zin om opera’s te leren kennen. Ik heb het al aan meerdere mensen cadeau gedaan."

Wat is uw favoriete Belpop song?

Olivier Goris: "Zeker Oh La La La. Ik ben een mega TC Matic- en Arno Hintjes-fan, al heel mijn leven. Onlangs waren er twee Belpop-afleveringen over de jaren tachtig en het was een feest der herkenning. The Scabs en De Kreuners, dat is uit de tijd dat ik naar concerten begon te gaan."

In Cinema Canvas kiezen bekende filmliefhebbers een topfilm. Welke film zou u kiezen om te vertonen aan het Canvaspubliek?

Olivier Goris: "Een van de films die tijdens mijn jeugd geweldig veel indruk op mij gemaakt heeft is Rumble Fish. Met de jonge Mickey Rourke, Matt Dillon – allemaal acteurs die de bocht zijn uitgegaan. Tom Waits speelde daar ook in mee. Dat was een hele mooie film van Coppola."

"In mijn top vijf van beste films aller tijden staat Top Gun ook altijd, maar dat ga ik de Canvaskijkers niet aandoen."

In Publiek Geheim gaat Sven Speybrouck op zoek naar plekken in België die een publiek geheim herbergen. Welke bijzondere locatie in België moeten meer mensen ontdekken?

"Met enige twijfel Linkeroever in Antwerpen, omdat ik daar woon. Het is een miraculeuze plek met heel veel ruimte en heel veel groen. Het is een beetje een vergeten plek, maar dat is juist de charme ervan. Vandaar dat ik twijfel om het te zeggen, want het is juist fijn dat het er zo rustig is. Er hangt daar een bizar rustgevende sfeer en als je dan opwinding of prikkels wilt, ligt Antwerpen om de hoek. Dus ik zou zeggen Linkeroever, maar haast je er niet naar toe, want het is wel goed zo."

VRTNU VRTNU VRTNU