Spring naar inhoud

Ode aan wat verdwijnt

© Canvas
geschreven op 06 februari 2019

Mogen zij even uw aandacht?

Dieren- en plantensoorten sterven vandaag massaal uit, en dat aan een hogere snelheid dan voorheen in de geschiedenis ooit het geval was. We zitten misschien in een nieuwe golf van massa-extinctie, veroorzaakt door onder andere exploitatie, vernietiging van leefomgevingen, vervuiling, maar ook door klimaatverandering.

Daarom lanceert Canvas #odeaanwatverdwijnt. Wij vragen, voor ze voorgoed van het podium verdwijnen, even uw aandacht voor enkele dieren en planten die u misschien niet eens kent. Niet om hun verdwijnen aan te klagen, niet om u tot actie aan te sporen, en ook niet om u naar uw portefeuille te doen grijpen. Maar gewoon omdat we, samen met u, eventjes stil willen staan bij deze mede-aardebewoners die vandaag (vergeefs) vechten voor hun leven. Niet meer, maar ook niet minder.

Voor #odeaanwatverdwijnt vroegen we mensen die dicht bij de natuur staan (onze biologen en natuurkenners) om een bedreigde plant of dier uit te kiezen die hen nauw aan het hart ligt, en er een kort eresaluut aan te brengen: een #odeaanwatverdwijnt.

Wat stemt hen droef aan het feit dat deze plant of dit dier er straks wellicht niet meer zal zijn? Waarom raakt het hen dat deze soort ten dode opgeschreven is?

De planten of dieren die zij kozen zijn vaak niet bijzonder fotogeniek of schattig. Toch mogen en mochten ze er zijn. In de woorden van professor ecologie Bram Vanschoenwinkel: “Het uitsterven van bepaalde soorten is triest en onwenselijk omwille van verschillende redenen. Ze zijn belangrijk binnen een ecosysteem, ze zijn evolutionair uniek, subjectief schattig of esthetisch mooi. Maar ecosystemen draaien niet alleen op 'celebrities' zoals de ijsbeer maar ook op waterdragers die ver van de schijnwerpers hard nodig zijn. Ook daar in de achtergrond gebeuren onverwachte catastrofes.”

#odeaanwatverdwijnt

VRTNU VRTNU VRTNU