Spring naar inhoud

Nina Dehnhard over de zuidelijke rotspinguïn

Ode Aan Wat Verdwijnt

geschreven op 07 februari 2019

Kalendervaste broeders

Klimaatverandering is zo oud als de aarde zelf. Tijdens het Cambrium en het Eoceen was het hier gemiddeld 12 tot 14 graden warmer dan vandaag. Waarom is de huidige klimaatopwarming dan plots zo’n groot probleem? Omdat het sneller gaat dan ooit in de geschiedenis van onze planeet. Daardoor kunnen vele dier-en plantensoorten zich niet snel genoeg aanpassen.

De rotspinguïns in mijn vorige studiekolonie hadden zelfs een heel bijzondere timing : stipt op sinterklaasdag kwamen elk jaar de kuikens uit hun eieren!

De Zuidelijke rotspinguïn bijvoorbeeld, die vijf jaar lang mijn onderwerp van studie was. Hij broedt op eilanden in de Zuidelijke Oceaan, en sinds het midden van de negentiende eeuw is zijn aantal daar sterk gedaald. Van de 1,5 miljoen broedparen die men in 1930 nog telde op de Falkland eilanden, waren er in 2005 nog maar 200 000 over. Zuidelijke rotspinguïns zijn helemaal niet flexibel in hun broedgedrag, ze zijn enorm kalendervast. Elk jaar komen ze op dezelfde dag in hun broedkolonies aan.Elk jaar leggen de vrouwtjes op dezelfde dag hun eieren. De rotspinguïns in mijn vorige studiekolonie hadden zelfs een heel bijzondere timing : stipt op sinterklaasdag kwamen elk jaar de kuikens uit hun eieren!

Omdat rotspinguïns niet flexibel zijn in hun broedgedrag, kunnen ze zich niet aanpassen als de temperaturen, en daarmee ook hun voedselweb, veranderen. Ze zijn afhankelijk van de zee en bij te warm water, vinden zij niet meer genoeg voedsel. In jaren met warm water overleven dus nauwelijks kuikens – vaak sterven dan ook oude pinguïns, en de populatie gaat weer een stuk achteruit.

Nina Dehnhard is onderzoeker verbonden aan het Norsk institutt for naturforskning (NINA). Ze is ecologist met een brede achtergrond in zoölogie en mariene biologie, met een specialisatie in zeevogels.

VRTNU VRTNU VRTNU