Spring naar inhoud

Nico Koedam over de godenganzerik

Ode Aan Wat Verdwijnt

geschreven op 06 februari 2019

Thuis bij de goden van Olympos

Een ode aan wat verdwijnt en het verdriet daarover zou misschien een “Ode aan de Onbekende Soort” moeten zijn. Soorten verdwijnen, extinctie is een normaal gegeven in de natuur, maar omdat de mens aan een razende snelheid biotopen doet verdwijnen, worden veel soorten alsmaar sneller van de aardbodem geveegd.

Een ode met een concrete keuze drukt misschien beter de tristesse uit van het mogelijk verdwijnen. Ik denk dan aan Potentilla deorum. De soort heeft geen Nederlandse naam, maar je zou hem de godenganzerik kunnen noemen. Het is een mooi, kussenvormig plantje, met zilveraanlopende bladeren en bleke bloemen, misschien dertig centimeter hoog. Niet echt heel opvallend. Wat wel opvallend is, is dat het in de hele wereld alleen op de berg Olympos in Griekenland voorkomt, en dan vooral vanaf 2000 meter hoog, tot de top. De naam Potentilla deorum, godenganzerik is toepasselijk: de Olympos is de mythische woonplaats van de Griekse goden. Ik ben altijd blij als ik op veldwerk de studenten biologie en geografie de plant kan laten zien, wanneer we de Olympos beklimmen, tot sneeuw ons tegenhoudt.

Ik ben altijd blij als ik op veldwerk de studenten biologie en geografie de plant kan laten zien, wanneer we de Olympos beklimmen, tot sneeuw ons tegenhoudt.

Nico Koedam

Hoe lang nog? Wat gebeurt er wanneer ons klimaat opwarmt en al die bergtopplanten wereldwijd zich niet snel aanpassen of weggeconcurreerd worden en dus te snel uitsterven? Vluchten kan niet meer voor die soorten. Soorten waarvan we het bestaan niet eens vermoedden en ook nooit meer zullen weten, verdwijnen en dit gebeurt elke dag. Misschien is het een menselijke zorg, om ze gekend te hebben. Het uitsterven van de godenganzerik zou voor mij wel een symbool zijn van de dingen die wij de volgende generaties nalaten - of juist niet nalaten...

Nico Koedam is bioloog verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Hij is gespecialiseerd in ecologie.

VRTNU VRTNU VRTNU