Spring naar inhoud

Marc Sosef over het linnaeusklokje

Ode Aan Wat Verdwijnt

geschreven op 06 februari 2019

Het klokje van de Bloemenkoning

Ze is te vinden op met zacht mos begroeide bodems van vochtige naaldbossen in noordelijke streken: het wonderschone linnaeusklokje. Ze luistert naar de Latijnse naam Linnaea borealis en is vernoemd naar de grootste bioloog uit de 18e eeuw, de zweed Carl von Linné of Linnaeus; ook wel: de Bloemenkoning.

Linneaus in traditionele Sami-kleding, met het linnaeusklokje in de hand

Ik ben zelf plantkundige bij de Plantentuin Meise en heb altijd een grote bewondering voor Linnaeus gehad, die de grondlegger is van onze huidige wetenschappelijke naamgeving. Het is onvoorstelbaar wat een enorme kennis deze superbioloog in korte tijd wist op te doen én over te brengen, middels honderden boeken. Hij was een begaafd docent die zijn kennis over planten en dieren zowel in de collegezaal als tijdens veldexcursies deelde. In zijn jonge jaren maakte hij een reis naar Lapland, en op portretten van hem uit die tijd staat hij vaak met een plantje in zijn hand: het linnaeusklokje met ronde blaadjes en bloemen in paren.

Tijdens een bezoek aan Uppsala in Zweden, waar Linnaeus het grootste deel van zijn leven verbleef kochten we enkele kleine glaasjes met daarop het linnaeusklokje gegraveerd.

het linnaeusklokje

Het klokje houdt van koude en vochtige of zelfs natte milieus en haar meest zuidelijke vindplaats is te vinden in Noord-Nederland. Maar, door de stijgende temperaturen en drogere zomers zal het zich daar niet lang meer kunnen handhaven. Tijdens een bezoek aan Uppsala in Zweden, waar Linnaeus het grootste deel van zijn leven verbleef (mijn vrouw noemt het mijn bedevaartreis), kochten we enkele kleine glaasjes met daarop het linnaeusklokje gegraveerd. 's Avonds voor het eten, terwijl ik geniet van een aperitief uit mijn Linnaeus-glas, vraag ik me vaak af hoe moeilijk deze soort, dit symbool van de superbioloog, het in de toekomst gaat krijgen?"

Marc Sosef is botanist bij Plantentuin Meise.

VRTNU VRTNU VRTNU