Spring naar inhoud

Linda Van Elsacker over de olifant

Ode Aan Wat Verdwijnt

geschreven op 12 februari 2019

Hoe Kai-Mook zijn soortgenoten hielp

Een kleine Belgische olifant heeft een paar stenen in de rivier verlegd…daarom mag de olifant niet verdwijnen. Recent was ik op bezoek in India, op de grens tussen de provincies Kerala en Karnataka. Dier en mens doen er aanspraak op eenzelfde leefomgeving. Daardoor raken eeuwenoude populaties olifanten van elkaar geïsoleerd.

Kai-Mook, drie dagen oud

ZOO Planckendael zette zijn schouders onder een plaatselijk project om een moerassige, vruchtbare strook land vrij te maken tussen twee bosrijke regio’s waar olifanten van oudsher gebruik van maakten om van het ene naar het andere bos te geraken.

Ze konden daar ook hun dorst lessen aan de koele waterbronnetjes. Maar de lokale bevolking was er ook neergestreken om aan landbouw te gaan doen. Onnodig te stellen dat die situatie tot levensgevaarlijke ontmoetingen tussen mens en dier heeft geleid. Omdat de landbouwers het terrein begonnen af te zetten om de olifanten tegen te houden, moest er worden ingegrepen.

Dankzij het K-groei plan, dat is de financiering die wij genereerden rond de geboorte van de ondertussen wereldberoemde eerste Belgische olifant Kai-Mook, hebben wij heel concreet mee kunnen helpen aan de vrijwillige verhuizing van een tiental landbouwfamilies naar alternatief aangeboden landbouwgronden en woningen.

De natuur was zich aan het herstellen. De grassen groeiden weelderig. Pootafdrukken van de olifanten waren vers, net als de mestballen die ze bij hun doortocht achterlieten

Linda Van Elsacker

De aanblik van het ‘vernieuwde’ gebied was overtuigend. Afdrukken van de voormalige woningen waren nog nauwelijks waar te nemen. De natuur was zich aan het herstellen. De grassen groeiden weelderig. Pootafdrukken van de olifanten waren vers, net als de mestballen die ze bij hun doortocht door de grasland-corridor achterlieten. Het doel was bereikt. Het gevoel was ontroerend over hoe een kleine zoo-olifant een dergelijke impact van onschatbare waarde voor zijn wilde soortgenoten had kunnen veroorzaken

Linda Van Elsacker is zoölogisch directeur in de ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael**

VRTNU VRTNU VRTNU