Spring naar inhoud

Kristel & Peter over de goudkopleeuwaap

Ode Aan Wat Verdwijnt

geschreven op 12 februari 2019

Bomenplanters van het regenwoud

Als ik aan goudkopleeuwapen denk, denk ik aan chocolade. Want chocolade redden staat gelijk aan goudkopleeuwapen redden. Dat hebben onderzoekers zoals wij, die deze bedreigde apensoort uit het Braziliaanse Atlantisch regenwoud van Zuid-Bahia bestuderen, al lang door.

Goudkopleeuwapen zijn klauwaapjes. Kleine apen die in familiegroepen leven waarbij iedereen helpt om de jongen op te voeden. De moeder moet uiteraard zorgen voor het zogen, maar de rest van de tijd kan je de jongen, meestal tweelingen, gewoonlijk vinden op de rug van de vader of van andere broers of zussen die in de groep leven. Dat vind je niet veel in de dierenwereld.

Als ik aan goudkopleeuwapen denk, denk ik aan chocolade. Want chocolade redden staat gelijk aan goudkopleeuwapen redden

Kristel De Vleeschouwer

Maar hoe zat het nu met die chocolade? Goudkopleeuwapen houden van woud, maar ook van cacaoplantages zoals die in Zuid-Bahia voorkomen. In die plantages worden de woudbomen niét omgekapt maar blijven ze staan om schaduw te bieden aan de cacaobomen die eronder geplant worden. Goudkopleeuwapen vinden in die woudbomen voedsel en slaapplaatsen. Dat is goed voor hen, maar ook goed voor de lokale bevolking. Want die kan in haar levensonderhoud voorzien door het woud niét te kappen, maar er cacao onder te planten. Helaas voorspellen klimaatmodellen dat het droger gaat worden in Zuid-Bahia.

Goudkopleeuwapen eten veel fruit en de zaden komen via hun uitwerpselen op de grond van het woud terecht. Daar kiemen ze tot nieuwe bomen.

Peter Galbusera

En dat is geen goed nieuws voor de cacaoteelt. En als de cacao verdwijnt, dan ook de chocolade die ervan gemaakt wordt. Ook de plantages waar goudkopleeuwapen nu nog leven, zullen erdoor verdwijnen. Dat betekent dat de goudkopleeuwapen ook veel meer kans lopen om uit te sterven.

Er is namelijk niet genoeg écht woud over voor hen om op lange termijn te kunnen overleven. En dat op zich is ook weer slecht nieuws voor het woud dat er wel nog is, en voor ons: goudkopleeuwapen eten veel fruit en de zaden komen via hun uitwerpselen op de grond van het woud terecht. Daar kiemen ze tot nieuwe bomen. Goudkopleeuwapen zijn dus bomenplanters en elke boom die ze planten betekent weer wat minder CO2 in de lucht. Geen goudkopjes betekent minder bos en chocolade, én meer CO2. Red de goudkopjes en hun leefgebied en blijf zo ontdekken en genieten van wat de natuur ons biedt

VRTNU VRTNU VRTNU