Spring naar inhoud

70 jaar Italiaanse migratie

geschreven op 23 juni 2016

70 jaar geleden, op 23 juni 1946, werd het eerste Belgisch-Italiaanse akkoord over de migratie van Italiaanse arbeiders ondertekend. Italië zou in ruil voor gratis steenkool reclame maken bij haar bevolking om in dit heerlijke België te komen werken. Het contract werd voor vijf jaar gesloten en werken kon alleen in de mijnen welteverstaan. Geen Belg die daar nog in wou.

Wekelijks arriveerden er zo'n 2000 Italianen om ondergronds steenkool te delven of, later, in de staalindustrie aan de slag te gaan. De vrouwen mochten poetsen. België voorzag logement en zou kindergeld uitkeren aan de achtergebleven families. Italië ontving 200 kilo kolen per dag per tewerkgestelde Italiaan met een contract van minimum een jaar. Italië zou 50000 werknemers verzamelen voor de Belgische mijnen.

Die gastarbeiders werden hier alles behalve hartelijk ontvangen. Bij aankomst werden ze over de vijf grote Belgische mijnbekkens verspreid. Ze logeerden in slechte barakken en werkten in zeer moeilijke omstandigheden. Na de mijnramp van Marcinelle in 1956, waar 136 Italiaanse mijnwerkers verongelukten, werd de overeenkomst door de Italiaanse regering opgezegd. Daarna zijn nog vele andere Italiaanse arbeiders uit eigen beweging naar België uitgeweken.

De zeventigste verjaardag wordt op verschillende plekken in het land herdacht (oa in Brussel, in Molenbeek, in Beringen, .....)

VRTNU VRTNU VRTNU