Spring naar inhoud

David Van Reybrouck

David Van Reybrouck

een film van Dick Tuinder

David Van Reybrouck studeerde archeologie en filosofie en was enkele jaren actief als cultuurhistoricus. Midden jaren 2000 zegt hij de academische wereld vaarwel om zich volledig toe te leggen op het schrijven van essays, proza, poëzie en theater.

Van Reybrouck laat zich opmerken door zijn veelzijdigheid, zijn diepgravend onderzoek en meeslepende schrijfstijl.

In 2001 debuteerde hij met zijn literair non-fictieboek De Plaag, het stille knagen van schrijvers, termieten en Zuid-Afrika waarvoor hij de meerdere prijzen, waaronder de debuutprijs (2002) en verschillende nominaties krijgt. Slagschaduw, zijn eerste roman, verscheen in 2007. Met zijn boek Congo, een geschiedenis (2010) zette hij zich in binnen-en buitenland voorgoed op de kaart. Voor dit 'episch' ‘briljant’ en ‘adembenemend meesterwerk’ ontving hij in 2010 drie onderscheidingen, waaronder de AKO Literatuurprijs. Het werk werd in vele talen vertaald en bleef in de jaren nadien (inter)nationale onderscheidingen opstapelen.

In 2014 ontving hij de Gouden Ganzenveer als erkenning voor zijn lovenswaardige bijdrage aan het geschreven woord in Nederland. Van Reybrouck komt hiermee in hetzelfde rijtje van andere grote schrijvers als Tom Lanoye en Ramsey Nasr.

Ook als dichter en denker neemt hij een zeer toonaangevende en geëngageerde plaats in het maatschappelijk debat in. In 2013 publiceert hij Tegen Verkiezingen.

Dit jaar was het Boekenweekessay van zijn hand. In Zink (2016) schrijft Van Reybrouck over 'een bijzonder land', Neutraal-Moresnet, een vergeten ministaatje dat nu tot Duitstalig België behoort maar van 1815 tot 1918 een eigen vlag, eigen bestuur, eigen rijkswacht (één veldwachter), eigen postzegels (twee weken geldig) en eigen nationaal volkslied had (in het Esperanto nog wel). Het was drieënhalve kilometer groot. Men vond er zink, stokerijen, cabaretten, bordelen, smokkelaars, filantropen en bossen.

Momenteel bereidt hij een boek over Indonesië voor.

VRTNU VRTNU VRTNU