Spring naar inhoud

Leonard Cohen overleden

© rr
geschreven op 11 november 2016

"Het is met een grote droefheid dat we melden dat de legendarische dichter, songwriter en artiest Leonard Cohen is overleden. We zijn een van de meest gerespecteerde en creatieve visionairen uit de muziekwereld verloren." Zo klonk het vrijdag 11 november op de Facebookpagina.

Mijn vader is in vrede overleden in zijn huis in Los Angeles”, zei zijn zoon Adam Cohen in een verklaring, volgens persbureau Reuters. “Hij schreef tot aan het laatste moment met zijn unieke gevoel voor humor.” Vorige maand nog presenteerde hij zijn nieuwe album You Want It Darker. Adam Cohen zei dat zijn vader stierf in de wetenschap dat hij een van zijn beste platen had gemaakt.

Zanger, dichter, schrijver en songwriter Leonard Cohen, is maandag overleden in Los Angeles. Hij werd donderdag in de Canadese stad Montréal, zijn geboorteplaats, bijgezet in een familiegraf. Dat meldden de lokale media op gezag van de joodse congregatie Shaar Hashomayim. Tijdens de begrafenisplechtigheid werden delen van zijn lied "You want it darker" voorgelezen, zoals "Hineni, hineni, my Lord" (Hier ben ik God in het Hebreeuws). Het nummer komt van het gelijknamige veertiende album van Cohen, dat pas vorige maand werd uitgebracht.

"Het was de wens van Leonard om begraven te worden volgens de joodse traditie, naast zijn ouders", aldus het persbericht van Shaar Hashomayim, de congregatie in de wijk Westmount, waar Cohen geboren werd op 21 september 1934.

Het platenlabel van Cohen kondigde vrijdag, een dag nadat de zanger in intieme kring werd begraven, aan dat Cohen overleden was.

Dichter en zanger

Cohen wordt in 1934 in het Canadese Montreal geboren. In 1967 vestigt hij zich in de Verenigde Staten en gaat hij songs schrijven voor anderen. Wanneer zangeres Judy Collins groot succes heeft met zijn liedje Suzanne, besluit Cohen zelf zijn liedjes te spelen. In 1967 verschijnt zijn eerste album Songs of Leonard Cohen.

De jaren nadien brengt Cohen tal van albums uit, waarmee hij een solide reputatie als singer-songwriter vestigt. Eind jaren 70 neemt de publieke belangstelling voor zijn muziek wat af, maar vanaf 1986 wordt hij in ere hersteld doordat jongere muzikanten als Nick Cave en The Sisters of Mercy hem lof toezwaaien en nummers van hem coveren. Onder meer Jeff Buckleys versie van “Hallelujah” wordt een wereldhit.

In 1988 brengt Cohen met “I’m your man” een bijzonder succesvol album uit, tot vandaag nog steeds zijn populairste, met daarop tal van songs die de tand des tijds doorstaan hebben, zoals “First we take Manhattan”, “Everybody knows”, “Take this waltz” en natuurlijk titelsong “I’m your man”.

Boeddhisme

Cohen, die erom bekendstaat veel somberheid en duisternis in zijn nummers te verwerken, raakt in de loop der jaren steeds meer gefascineerd door het boeddhisme. Hij brengt af en toe wat tijd door in het Mount Baldy Zen Center in Californië, een boeddhistisch klooster. In 1996 wordt hij zelfs officieel ingewijd als boeddhistisch monnik.

Het boeddhisme heeft ook een impact op de toon van zijn songs. Cohen heeft meer vrede met zichzelf en met de wereld, en laat meer licht toe in de duisternis. Hij begint de schoonheid in te zien van kleine dingen, en laat die inzichten ook steeds vaker toe in zijn nummers. Bij momenten gloort zowaar de hoop door in zijn nummers. Dat is te horen in “Ten new songs” uit 2001, een album dat op heel wat meeval kan rekenen.

Op tournee

Kort na zijn 70ste verjaardag volgt voor Leonard Cohen een koude douche: zijn ex-vriendin en zaakwaarneemster Kelley Lynch blijkt heel wat van zijn geld te hebben verduisterd. Daardoor moet Cohen noodgedwongen opnieuw gaan optreden. De tournees die hij de jaren nadien opzet, zijn bijzonder succesvol. Zo staat hij in 2010 en 2012 meermaals op een telkens volledig uitverkocht Sint-Pietersplein in Gent. In 2008 wordt Cohen opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

Cohen trouwde nooit. Hij heeft een zoon en een dochter met zijn ex-partner Suzanne Elrod. Zijn zoon Adam treedt in zijn voetsporen door in 1998 ook in de muzieksector te debuteren, al blijft hij in de schaduw staan van zijn roemrijke vader. En ook zijn dochter Lorca heeft een muzikale link. Zij is immers de biologische moeder van de dochter van Rufus Wainwright, die op zijn beurt uit een muzikaal geslacht stamt.

So long, Marianne

Cohen werd vooral bekend door hits als Suzanne, Hallelujah en So long, Marianne. Toen zijn muze Marianne deze zomer stervende was, schreef hij haar een afscheidsbrief waarin hij zei: ik denk dat ik je snel zal volgen.

Er zal op een latere datum een herdenkingsdienst plaatsvinden in Los Angeles. De familie vraagt tijdens deze periode van rouw om privacy, aldus nog Sony Music Canada.

VRTNU VRTNU VRTNU