Spring naar inhoud

Londen

geschreven op 13 april 2017

Londen

De Britse (muziek)hoofdstad

Londen: voor velen de muziekstad bij uitstek. De grondslag voor onze huidige muziekcultuur werd er deels gelegd met de opkomst van de rock in de 60s. De volledige Britse hoofdstad was in de ban van artiesten zoals The Beatles die nadien de wijde wereld veroverden. De invloed die de Britse hoofdstad had op onze muziekcultuur moet je niet ver zoeken.

Toch blijft de Londen een plek waar innovatie en experiment in het DNA van de stad zitten. Al verhuist de broeihaard zowat ieder decennium van wijk.

Van no-go area tot next big thing

Zo zijn alle ogen momenteel gericht op Hackney, dat de laatste jaren voor toeristen van een ‘no-go area’ naar ‘the next big thing’ evolueerde.

In 2002 doopte The Independent Clapton Road in de wijk nog tot “Britain’s Murder Mile”: acht mensen werden er in twee jaar tijd doodgeschoten. Hoewel Hackney ook vandaag niet tot de veiligste wijken behoort, is er toch heel wat veranderd.

Kurt de Leijer

Met het oog op de Olympische Spelen van 2012 werd de wijk door de overheid fors onder handen genomen. Dat bevorderde de veiligheid en het toerisme in de wijk.

Dat zorgt dat er voor dat de huurprijzen in de wijk de hoogte in gaan. Er zijn verhalen over huizen die vijftien jaar geleden slechts £70.000 waard waren, maar inmiddels meer dan £330.000 kunnen opleveren. Volgens sommigen komen die stijgende prijzen het culturele experiment niet ten goede.

Hackneys muziekheld

Aan de rand van Hackney zit de Britse radioster Gilles Peterson. Hij heeft er het platenlabel Brownswood Recordings, waarvan de artiesten regelmatig in de programma’s en dj-sets van LeFtO de revue passeren.

Hij richtte het platenlabel op in 2006 om de jonge artiesten uit zijn radioprogramma te ondersteunen. Daarnaast wil hij hen ook een duw in de rug geven via sessies bij Boiler Room, een project waarbij muziekoptredens online worden uitgezonden.

Peterson woont al meer dan twintig jaar in Hackney en maakte de evolutie van de wijk mee vanop de eerste rij.

VRTNU VRTNU VRTNU