Spring naar inhoud

Chicago

geschreven op 06 april 2017

Chicago

Ontdek 'The Windy City'

Al sinds haar ontstaan in 1833 was Chicago voor heel wat immigranten de woon-en werkplaats bij uitstek. In het begin waren dat vooral Ieren, maar vanaf de ‘Great Migration’ emigreerden er ook volledige muziekstromingen naar de stad.

De blues en jazz die Muddy Waters, Nat King Cole en Louis Armstrong meebrachten legden de basis voor anderen zoals Curtis Mayfield en Herbie Hancock of de welbekende Chicago house.

Ook de eigenzinnige hiphop van Chance the Rapper en Kanye West vindt haar oorsprong in deze Amerikaanse stad.

Genres zoals jazz en soul kennen dus een tweede levens dankzij hiphopartiesten die de genres als inspiratiebronnen gebruiken en er iets volledig nieuws van maken. Met andere woorden, de muziek heeft niet stil gestaan in Chicago.

Bridgeport

Chicago is trots op haar muziekgeschiedenis, maar denkt ook vooruit. Dat merk je vooral in Bridgeport, waar Ed Marszewski al bijna twintig jaar bouwt aan een creatieve beweging.

Vroeger schuilden het racisme en het geweld achter elke hoek in Bridgeport. Al in de burgeroorlog bestonden er twee kampen met bittere vetes tussen Duitse en Ierse immigranten. In de twintigste eeuw waren het dan weer vooral Poolse en Litouwse bendes die voor onrust zorgden.

Een foto van 'The Chicago Loop'

Toch wist de politie in de jaren '90 de misdaad met succes te bestrijden. Zo meldt het jaarrapport uit 1996 van de politie in Chicago dat de misdaad met 3.3% daalde tegenover 1995.

Regisseur Kurt de Leijer en de ploeg in Chicago

Kortom, Chicago is een stad die geteisterd wordt door grote sociale spanningen en problemen. Momenteel is het één van de meest gesegregeerde steden in de Verenigde Staten, met het rijke (blanke) noorden en het arme (multiculturele) zuiden.

Tegelijkertijd heerst er een gigantisch bendeprobleem dat ieder jaar aan ongeveer 500 mensen het leven kost. Muziek is voor velen niet alleen een manier om aan deze moeilijke omgeving te ontsnappen, maar om er iets aan te kunnen veranderen.

Inmiddels behoort Bridgeport tot de drie meest diverse wijken van Chicago, en trekt ze – volgens velen vanwege Ed Marszewski – allerhande creatievelingen aan.

VRTNU VRTNU VRTNU