Spring naar inhoud

Brussel

geschreven op 30 maart 2017

Brussel

Het hart van Europa

LeFtO en Zwangere Guy in Ganshoren

Een hellhole. Het hart van Europa. Het ‘nieuwe Berlijn’, aldus The New York Times. Brussel heeft veel gezichten en nog meer bijnamen.

Wat voor de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul geldt, geldt evengoed voor de hoofdstad van België: politiek, economie en cultuur smelten moeiteloos samen, al kan de taalkundige wirwar een vlotte werking wel eens bemoeilijken.

Multicultureel, meertalig

“Ruim zes op de tien inwoners van Brussel is 'foreign born' of heeft een migratieachtergrond”, aldus Bruzz. Enkel Dubai torent boven Brussel uit. Het hart van Europa trekt mensen van buiten de grenzen naar België.

Brussel is een lappendeken

Frans Claus

Daardoor passeren talen zoals Frans, Engels, Nederlands, Arabisch, Spaans, Duits, Italiaans, Turks, … allemaal de revue in Brussel. “Als migratieregio wordt Brussel gekenmerkt door een steeds grotere diversiteit aan thuistalen”, dixit Rudi Janssens.

Crevette Records, een van LeFtO's favoriete plekken in Brussel

“Die mix van nationaliteiten, talen en culturen vertaalt zich in een rijk muzikaal landschap”, vertelt Art Philippeth, projectmedewerker bij Poppunt, waar hij o.a. instaat voor de Stoemp! Brusselse caféconcerten.

“In die mengelmoes van gemeenschappen zijn er een hoop muzikanten die zich uitdrukken volgens de waarden van hun cultuur. Als zij gelijkgezinden opzoeken, ontstaan automatisch verschillende scenes.”

De versplinterde stad

Misschien is het die uitwisseling die de klanken in Brussel zo spannend maakt.

Art Philippeth

Alleen is het niet zo zeker of die verschillende muziekculturen- en stromingen elkaar ontmoeten in de straten van de Belgische hoofdstad.

“Brussel is een lappendeken”, vertelt Frans Claus, oprichter van Les Ateliers Claus. “Hier zijn heel veel verschillende buurten, heel veel verschillende milieus, met elk een eigen accent.”

De eenmaking van de Brusselse muziekscene laat nog op zich wachten, zo blijkt. “Muziekscenes in Brussel kunnen sterk aan een wijk of locatie gebonden zijn”, verklaart Art Phillippeth.

"Zij blijven dan onder de radar in andere delen van de stad. Zo hebben sommige wijken sterke netwerken van jonge hiphoppers, rappers, dansers en slam poets”, aldus Art.

LeFtO en Le Motél op bezoek bij Crevette Records

De Brusselse scene

Het bestaan van culturele kleppers zoals de Ancienne Belgique, Munt, Recyclart, Fuse, KVS, Beursschouwburg, Botanique of VK* doet vermoeden dat er een levendige muziekscene bestaat in Brussel.

Bovendien blijven de vele Brusselse muzikanten niet kamperen in een hoekje van de stad. “Het bestaan van sterke netwerken in een wijk betekent niet dat de muziekscenes naast elkaar bestaan. Tussen de meeste ontstaan er bruggen”, aldus Art Philippeth. De Brusselse scenes trekken door de stad en ontdekken zo ook andere artiesten en muziekstijlen.

“Misschien is het die uitwisseling die de klanken in Brussel zo spannend maakt. Je kan bijna iedere dag naar een popconcert in de Vijfhoek, een traditioneel Gnawa-concert in Molenbeek, reggae in Elsene, cumbia in Sint-Gillis, een technoparty onder de treinsporen, een rap battle in Schaarbeek, jazz in een rokerige kroeg én een avant-gardistische performance meemaken in een kunstencentrum”, dixit Art.

VRTNU VRTNU VRTNU