Spring naar inhoud

België

STUFF. in een speciale sessie. - © Kurt de Leijer
geschreven op 27 april 2017

Surrealisme, eclecticisme

België is net als LeFtO een soort DJ. Wie zijn ogen de kost geeft in België, ontdekt onmiddellijk de knotsgekke mix van stijlen: van onze inwoners tot onze architectuur, onze taal, onze humor en ons eten. Als centrum van Europa ontvangt België invloeden van overal.

Het zal je dan ook niet verbazen dat de Belgen graag aan de slag gaan met die invloeden. Denk maar aan het Gentse STUFF., dat voor haar eclectische sound de mosterd haalt bij heel wat Amerikaanse jazz en hip-hop. Of aan Brihang, die niet alleen de befaamde dichter Herman De Coninck maar ook beeldend kunstenaar Mark Manders als inspiratiebronnen opnoemt.

Festivals à volonté

En dan is er nog Alex Stevens, die op een heel andere manier met invloeden puzzelt. Hij is al sinds 2000 betrokken bij het Dour Festival en stelt onder meer de affiche samen. Die glundert vaak onder de nieuwe, veelbelovende artiesten waarvoor het de komende jaren vechten wordt.

Last Arena - Ministry @ Dour 2012

Dour Festival behoort bijna dertig jaar na het ontstaan in 1989 tot de grootste festivals van ons land. In 2009 viel het festival nog in de prijzen bij de European Festival Awards, terwijl het in 2015 nog uitgeroepen werd tot het beste festival op de Red Bull Elektropedia Awards.

Vlaanderen en Brussel tellen samen de meeste festivals per inwoner ter wereld. Toerisme Vlaanderen tikt af op 13.500 km² festivalweide, goed voor meer dan 280 festivals. Je kan dus op z'n minst spreken van een stevige festivalcultuur, met een toonaangevend aanbod uit binnen- en buitenland.

Dat we als centrum van Europa ook onze locatie mee hebben, maakt dat er ook uit het buitenland heel wat muziekfans naar België komen. Tomorrowland regelt zelfs aparte verkooprondes voor buitenlandse geïnteresseerden.

VRTNU VRTNU VRTNU