Spring naar inhoud

Sofie leest: Verkruimeld land van Aya Sabi

© VRT
geschreven op 14 mei 2018

Sofie Lemaire is de leesambassadeur van Canvas. Ze blogt en vlogt over de boeken die ze leest. Deze keer: Verkruimeld land van Aya Sabi.

Wat is het? Het debuut van de jonge auteur Aya Sabi.

Waarover gaat het? Het is een verhaalmozaïek van vijf verhalen, over mensen die allemaal op een andere manier ‘verkruimeld’ of verscheurd zijn door (gebeurtenissen in) hun omgeving.

Dik boek? Zeker niet. 121 kleine bladzijden. Je kan het op één badsessie met even bijvullen van warm water uitgelezen hebben.

Waarom dit boek gekozen? Ik hoorde in de wandelgangen veel warms over dit debuut en wilde weten waar iedereen over bezig was.

Waar speelt het zich af? Je weet eigenlijk niet waar de verhalen zich afspelen, wanneer of bij wie. Daar gaat Aya Sabi bewust niet op in. En toch herken je de plekken, herken je de gebeurtenissen en komen de personages herkenbaar voor. Het geeft haar verhalen een mythische sfeer, alsof we ze allemaal ooit al wel eens gehoord hebben, of zouden moeten gehoord hebben.

Wat viel je op? Indrukwekkend met welke thematieken een 21-jarige aan de slag gaat. Toen ik 21 was, was ik pintjes aan het drinken in artistieke cafés en probeerde ik hip te zijn met tweedehandskleding.

Wat nog? Het boek eist je volle aandacht op. Ook al is het klein en oog het fijn, je moet het met je volle concentratie lezen.

Wat is de eerste zin? “Het begon in het land van uitersten, daar waar verdriet heerste en men geluk vond op elke hoek van de straat.”

Wat is de mooiste zin? Pfff. Er zijn echt veel mooie zinnen.

Wat vind je van de vormgeving? Ik ben niet thuis in namen van kaftmaterialen, maar de kaft is perfect. Als een huidje zo zacht. Daarnaast staat er net genoeg op elke bladzijde. Het is echt aangenaam lezen.

Staat er een motto/opdracht in het boek? “Dit boek is opgedragen aan hen die mij leven, liefde en letters schonken. Die mij leerden dromen en ontwaken, beminnen en herinneringen maken, vallen en weer opstaan. Rug recht. Blik op oneindig.”

Verkruimeld Land - Aya Sabi (Atlas Contact, 2017).

VRTNU VRTNU VRTNU