Spring naar inhoud

Tim Verheyden tipt zeven boeken bij Facebook en ik

© VRT
geschreven op 24 januari 2019
In de tijd die je elk jaar aan social media besteedt, kan je evengoed een groot aantal boeken lezen. Naar aanleiding van het programma Facebook en ik tipt Tim Verheyden zeven boeken.

1. Artificial Stupidity – Fredo Desmet

"Het immer vrolijke, creatieve wonderkind van de Gentse digitale scene is een vat vol technopassie en dito optimisme over onze technologische toekomst. Een positief geluid in een wereld vol technopessimisten. De toegankelijke, filosofische ondertoon in Artificial Stupidity maakt van dit boek een must voor iedereen die in aanraking komt met technologie. Wij allemaal dus."

2. Future Politics – Jamie Susskind

"Wie de technologie controleert, controleert ons. Dat is zowat de samenvatting van het boek van Susskind. Hoe gaan we daar nu mee om? En laten we algoritmes controleren hoe we samenleven en aan politiek doen. Cruciale vragen in tijden van heroplevende totalitaire systemen. Dat. En veel meer."

3. Anti-social media. How Facebook Disconnects Us and Undermines Democracy - Siva Vaidhyanathan

"Vaidhyanathan is geen fan van Facebook. In tien onderbouwde stellingen haalt hij het bedrijf en Zuckerberg onderuit. Geen spaander laat hij heel. Maar tegelijkertijd legt hij ook uit hoe we het monopolie van de techgigant aan banden kunnen leggen."

4. The People Vs Tech – Jamie Bartlett

"Jamie Bartlett is een frisse stem in het debat over de invloed van sociale media op ons allemaal. Genuanceerder dan Vaidhyanathan, nooit drammerig, maar minstens even bezorgd over de invloed van de online ecosystemen op onze democratie. Pragmatisch ook in zijn oplossingen om de techgiganten wat te temmen."

5. Hooked – Nir Eyal

"Het bestsellerboek van de New Yorkse schrijver en techconsultant is al enkele jaren uit, maar het is het werk dat nog altijd het best uitlegt hoe Facebook, Twitter en al die ander sociale media en apps op onze telefoon ons ‘hooked’ maken aan onze smartphone. Eyal vermijdt het woord ‘verslaafd’. Hij heeft het over ‘habit forming’, want hij legt de verantwoordelijkheid voor de smombie-epidemie (smartphone zombie) ook bij ons, de gebruiker. Hij was trouwens niet blij toen ik hem toonde hoe de Nederlandse ondertitel van het boek het woord ‘verslaafd’ bevatte."

6. Ontzielde Wereld – Franklin Foer

"Als voormalig hoofdredacteur van The New Republic zag Foer hoe onder meer Facebook de advertentie-inkomsten van zijn blad deed smelten als sneeuw voor de zon. Foer waarschuwt ons voor de wereld 'to be' als monopolisten zowel de informatie- als de inkomstenstromen beheersen. Alleen al het lezen waard om ook eens de achtergrond van de hippievisie, waarop veel bedrijven uit Silicon Valley zijn gebouwd, mee te krijgen. Of dacht u dat het toeval was dat Zuckerberg de wereld ‘open en meer verbonden’ wil maken?"

7. De diefstal van de eeuw – Jan Walraven

" 'Van mij mogen ze alles weten, ik heb niets te verbergen.' U hebt het ongetwijfeld al gezegd of gehoord. Jan Walraven legt u haarfijn uit hoe u van ’s morgens tot ’s avonds wordt gevolgd door onder meer Facebook en Google. Een passioneel pleidooi voor meer digitale ethiek en transparantie, bij alle spelers op de markt."

VRTNU VRTNU VRTNU