Spring naar inhoud

Sofie leest: Tabac van Gerda Dendooven

geschreven op 04 mei 2018

Sofie leest: Tabac van Gerda Dendooven

Sofie Lemaire is de leesambassadeur van Canvas. Ze blogt en vlogt over de boeken die ze leest. Deze keer: Tabac van Gerda Dendooven.

Wat is het? Een roadnovel. Romandebuut van een succesvolle jeugdauteur en tekenares.

Waarover gaat het? Conny stapt met een getrouwde man de trein op naar Zuid-Italië om samen een nieuw bestaan op te bouwen. In flashbacks ontdekken we wat haar die reis doet ondernemen.

Setting? Een coupé van een sneltrein naar Zuid-Italië. Afgewisseld met een herinneringen aan een jeugd in een klein, verstikkend, Vlaams dorpje.

Dik boek? Lang over gelezen? 198 bladzijden. Leest vlot en snel. Twee avondjes lezen.

Waarom koos je dit boek uit het rek? Nieuwsgierigheid naar het romandebuut van een fantastische jeugdauteur en tekenares.

Heeft het boek een motto? Ja, een springtouwrijmpje uit 1892.

Lizzie Borden took an axe

Gave her mother forty whacks When she saw what she had done

Gave her father forty-one

Lizzie Borden got away

For her crime she did not pay.

Wat is de eerste zin? “Ik herinner me nog mijn geboorte: ik denk toch dat het die van mij was.”

Luidop gelachen? Neen. Niet luidop. Wel af en toe geglimlacht bij de beschrijvingen van de Vlaamse boersheid van Conny’s gezin.

Gehuild? Neen.

Zit er een seksscène in? Het boek beweegt zicht voor een groot deel rond ontluikende seksualiteit, dus ja, er zit wel wat seks in. Op pagina 138, onder andere, op de parking van de Colruyt.

Wat vind je van de vormgeving? Ik vind het een erg mooi boek. Het is vormgegeven door de vriend van de auteur, dus ik vermoed dat er wel wat aandacht naar gegaan is. De flashbacks hebben een ander lettertype en interlinie gekregen en dat werkt goed.

Tabac - Gerda Dendooven (Querido, 2017).

VRTNU VRTNU VRTNU