Spring naar inhoud

Paolo Giordano: "Literatuur kan ons een andere blik op de werkelijkheid geven"

geschreven op 11 april 2019

Paolo Giordano: "Literatuur kan ons een andere blik op de werkelijkheid geven"

Paolo Giordano brak internationaal door met zijn debuut 'De eenzaamheid van de priemgetallen'.

Naar aanleiding van Passa Porta Festival bracht de Italiaanse schrijver Paolo Giordano een bezoek aan ons land. In 2008 debuteerde Giordano, van opleiding natuurkundige, met De eenzaamheid van de priemgetallen. Dit boek leverde hem meteen de prestigieuze Italiaanse literatuurprijs Premio Strega op. Inmiddels werd de internationale bestseller in meer dan twintig talen vertaald.

Na De eenzaamheid van de priemgetallen volgden Het menselijk lichaam, Het zwart en het zilver en De hemel verslinden. Giordano schrijft graag over personages met een hoek af. "Ik vind het interessant om mensen met een andere blik naar de wereld te laten kijken."

Op elke nieuwe locatie ben je een andere versie van jezelf.

Zomers in Puglia

Giordano's recentste boek, De hemel verslinden, speelt zich af in Puglia. Het hoofdpersonage Teresa verruilt iedere zomervakantie samen met haar vader hun woning in het drukke Turijn voor het huis van haar jeugd op het Italiaanse platteland. Paolo Giordano bracht daar zelf ook zijn zomers door. "Op een gegeven moment realiseerde ik me hoe sterk de verkenning van een plek op persoonlijk vlak kan zijn. Door je in een ander landschap te begeven, word je ook een andere versie van jezelf. Ik besefte hoe anders ik was tijdens de tijd die ik daar doorbracht. Puglia werd een tweede thuis. Dat gebeurt ook met Teresa in het boek."

Paolo Giordano neemt op Passa Porta Festival uitgebreid de tijd om kennis te maken met fans en hun boeken te signeren.

Ik wil ons alledaagse maar complexe leven beter begrijpen.

Strijd tegen het kappen van olijfbomen

In De hemel verslinden trekken de personages ten strijde tegen het kappen van oude olijfbomen. Dit is vergelijkbaar met de klimaatmarsen die we doorheen heel Europa zien ontstaan. Volgens Giordano is dit geen toeval. "Ik ben geïnteresseerd in het heden. Ook als lezer voel ik me aangetrokken tot verhalen die me helpen ons alledaagse leven beter te begrijpen. Onze levens zijn heel complex geworden, dus hebben we boeken nodig om duiding en mogelijke interpretaties te geven. Ook als schrijver vind ik dit belangrijk: wat gebeurt in het dagelijks leven sluipt in mijn verhalen. Ik let goed op wat er speelt in de maatschappij. Hierdoor kunnen mijn boeken soms voorspellen wat er in de samenleving staat te gebeuren."

Op Passa Porta Festival gaat Giordano in gesprek met Wim Helsen, tijdens Winteruur in Muntpunt. Hij brengt een tekst van Elias Canetti mee.

Geloof als leidraad

Daarnaast speelt religie een belangrijke rol in De hemel verslinden. "Toen ik begon aan het boek, dacht ik na over mijn persoonlijke relatie tot geloof. Hoewel ik niet-katholiek ben opgevoed - in tegenstelling tot al mijn vriendjes in die tijd - ben ik ervan overtuigd dat we ons in het leven allemaal laten leiden door de dingen waarin we geloven."

Paolo Giordano en Wim Helsen doen de zaal helemaal vollopen.

De hokjes van de maatschappij

De personages in De hemel verslinden krijgen te maken met veel druk van buitenaf om aan het perfecte plaatje te voldoen. "Er komt een moment in je leven dat je het gevoel krijgt niet te kunnen of willen voldoen aan wat de samenleving van je vraagt. In De hemel verslinden onderzoek ik hoe mijn eigen leven had kunnen zijn als ik andere beslissingen had genomen. Als ik niet zo braaf alle regels had gevolgd."

In La Bellone wordt Paolo Giordano geïnterviewd door Nicky Aerts.

Zin in meer boekentips? Ga dan naar langzullenwelezen.be. Neus rond in de boekenkast van bekende boekenwurmen, vrienden, familie, buren, collega’s en ontdek wat zij van hun boeken vinden. Maak ook zelf je eigen boekenkast en geef bij elk boek je ongezouten mening en score.

VRTNU VRTNU VRTNU