Spring naar inhoud

Murat Isik: "Ik wil de stemlozen een stem geven"

geschreven op 28 februari 2019

Murat Isik: "Ik wil de stemlozen een stem geven"

Met 'Wees onzichtbaar' won Murat Isik de Libris Literatuur Prijs.

In 2018 mocht Murat Isik de Libris Literatuur Prijs in ontvangst nemen voor Wees onzichtbaar. Voor zijn debuutroman Verloren grond ontving hij al eerder de Bronzen Uil Publieksprijs.

De auteur brengt graag authentieke verhalen en zoekt zijn inspiratie dichtbij huis. Zijn eigen familiegeschiedenis dient als startpunt, maar vormt overgoten door een fictieve saus een compleet nieuw verhaal. Isik: "Er zijn overeenkomsten tussen Metin - het hoofdpersonage uit Wees onzichtbaar - en mij, maar het boek is geen autobiografie. Niets is zo gezegd. Niets is zo gegaan."

Een universeel verhaal in de Bijlmer

Wees onzichtbaar is ondanks haar setting in de Bijlmer - een wijk die in Nederland lange tijd bekend stond als een multicultureel getto - een universeel verhaal. Murat Isik: "Ik wilde niet alleen de geschiedenis van de Bijlmer vertellen. Ik wilde laten zien dat de wijk ook een heel mooie kant had. Het bleef een unieke wijk in Nederland met veel warmte tussen de mensen onderling, veel groen en unieke feesten."

Ik geef een stem aan de stemlozen. Ik geef een gezicht aan de mensen die heel lang niet hebben bestaan in de literatuur. Het is mijn taak als schrijver om de maatschappij een spiegel voor te houden en te laten zien dat deze wereld ook bestaat.

Murat Isik

Tegelijkertijd is het boek een aanklacht tegen het schoolsysteem in Nederland. "Het is een aanklacht tegen de onderschatting van kinderen uit achterstandswijken." Murat Isik pleit voor betekenisvol leren in plaats van hun hoofden vol informatie stampen. "Er is te weinig oog voor de talenten en ambities van de kinderen zelf."

In 'Wees onzichtbaar' voert het hoofdpersonage Metin een overlevingsstrijd op meerdere fronten.

Er mag ook gelachen worden

Ook humor is heel belangrijk voor de auteur. "Het verhaal van Wees onzichtbaar, waarin Metin een overlevingsstrijd voert, klinkt soms heel zwaar. Maar er zit ook veel humor in het boek. Het is niet alleen maar kommer en kwel. Dat vind ik als lezer belangrijk en dat maakte het heel leuk om te schrijven."

Sterke moeders

Sterke moeders spelen een belangrijke rol in de boeken van Murat Isik. Isiks eigen moeder stond model voor de moederfiguur in Wees onzichtbaar. "De moeder van de hoofdpersoon voert een emancipatiestrijd. Waar ze eerst zichzelf opoffert voor de kinderen, merkt ze op een gegeven moment dat dit niet genoeg is. Ze leert de taal, ze gaat werken en ze wordt weerbaarder."

Ik ben onwijs trots op mijn moeder.

Murat Isik

In het boekenweekessay Mijn moeders strijd, dat vanaf 23 maart in de winkel ligt, vertelt Isik het ware verhaal van zijn moeder. "Het is het verhaal over hoe mijn moeder als klein meisje uit Oost-Turkije de vrouw is geworden die ze nu is. Ze heeft een lange weg afgelegd en ik ben onwijs trots op haar. Ik vind het belangrijk om dat verhaal te vertellen."

Vader-zoonrelaties vormen een belangrijk thema in het leven van Murat Isik.

De band tussen vader en zoon

Ook de relatie tussen vader en zoon komt, hoe verschillend ook, terug in het werk van Isik. In Wees onzichtbaar lezen we over een tirannieke vader, "een vader die echtgenoot noch vader wil zijn", terwijl de relatie tussen vader en zoon in Verloren grond juist heel warm is.

"Vader-zoonrelaties fascineren mij bovenmatig. Het is een belangrijk thema in mijn leven, zeker nu ik zelf ook vader ben geworden."

Zin in meer boekentips? Ga dan naar langzullenwelezen.be. Neus rond in de boekenkast van bekende boekenwurmen, vrienden, familie, buren, collega’s en ontdek wat zij van hun boeken vinden. Maak ook zelf je eigen boekenkast en geef bij elk boek je ongezouten mening en score.

VRTNU VRTNU VRTNU