Spring naar inhoud

Marie Ndiaye: "Ik begon vanaf mijn tiende met schrijven"

geschreven op 27 mei 2019
Marie Ndiaye is de eerste zwarte vrouw die de Prix Goncourt won.

Op Passa Porta Festival spraken wij met de Franse schrijfster Marie Ndiaye. In 2001 won ze de Prix Femina voor haar roman Rosie Carpe. Met Drie sterke vrouwen sleepte ze in 2009 de Prix Goncourt in de wacht, de meest prestigieuze literaire prijs van Frankrijk. Wij spraken deze talentvolle auteur over haar oeuvre.

Marie Ndiaye: "Het winnen van de Prix Goncourt betekent dat je boeken wereldwijd veel vertaald worden. Er zijn vertalingen in het Koreaans, Hebreeuws, Chinees, Japans, ... Ik vind het een heel fijn idee dat lezers op al die plekken ter wereld, heel ver van Frankrijk vandaan, mijn boeken kunnen lezen."

Op achttienjarige leeftijd debuteerde Marie Ndiaye met 'Quant au riche avenir'.

Jong geleerd is oud gedaan

Marie Ndiaye was van kinds af aan een fervente lezer. Op tienjarige leeftijd begon ze met schrijven. "Ik wilde reproduceren wat me zoveel genoegen bracht, dus begon ik mijn eigen verhalen te schrijven."

Het mag dan ook niet verbazen dat Ndiaye debuteerde toen ze nog maar achttien jaar was. Met Quant au riche avenir, in het Nederlands verschenen als De jonge Z, zette ze 34 jaar geleden haar eerste stappen als schrijfster.

Ik heb altijd van sprookjes gehouden.

Het wonderlijke van de werkelijkheid

In verschillende boeken van Marie Ndiaye zien we magisch-realistische elementen. "Ik probeer het wonderlijke te integreren in de werkelijkheid om als het ware een droomwereld te benaderen. Dat komt, denk ik, vooral door de sprookjes die ik als kind las. Hierdoor schrijf ik romans die moderne sprookjes voor volwassenen kunnen zijn."

Het recentste boek van Ndiaye, 'La cheffe', is nog niet naar het Nederlands vertaald.

Het schrijverschap

Net als veel andere schrijvers kiest Ndiaye altijd haar meest recente boek als men vraagt naar haar favoriet. "Ik lees mijn oude boeken nooit opnieuw. Dus ik heb enkel een vage herinnering aan wat ik geschreven heb."

Ondertussen verschenen er meer dan veertien romans van haar hand, aangevuld met theaterteksten, essays en kinderboeken. Schrijven is een vaste waarde in het leven van Marie Ndiaye. "Ik verplicht mezelf ertoe om op vaste uren te schrijven. Deze arbeidsdiscipline heb ik nodig. Anders zou ik mijn tijd aan andere dingen besteden, bijvoorbeeld aan het lezen van boeken."

Ondertussen schreef Marie Ndiaye meer dan veertien romans.

Zin in meer boekentips? Ga dan naar langzullenwelezen.be. Neus rond in de boekenkast van bekende boekenwurmen, vrienden, familie, buren, collega’s en ontdek wat zij van hun boeken vinden. Maak ook zelf je eigen boekenkast en geef bij elk boek je ongezouten mening en score.

VRTNU VRTNU VRTNU