Spring naar inhoud

Sofie leest: Kolja van Arthur Japin

© VRT
geschreven op 08 mei 2018

Sofie Lemaire is de leesambassadeur van Canvas. Ze blogt en vlogt over de boeken die ze leest. Deze keer: Kolja van Arthur Japin.

Wat is het? Een historische roman.

Waarover gaat het? Kolja vertelt over het levenseinde van componist Tsjaikovski, beleefd door de ogen van Kolja, een doofstomme leerling van broer Modest Tsjaikovksi.

Setting? Het Rusland van de 19e eeuw, voornamelijk Sint Petersburg. In de betere klassen van de samenleving.

Is het een dik boek? Hoe lang heb je er over gelezen? 340 blz. Ik heb het in een drietal dagen uitgelezen. Leest supervlot.

Kende je de auteur al? Ik ben afgestudeerd met een eindwerk op basis van Een Schitterend Gebrek van Japin. Ik heb zo veel en lang op zijn teksten zitten studeren, dat zijn taal en woorden me erg vertrouwd voorkomen.

Waarom koos je dit boek uit het rek? Ik lees Japin graag en ik hou van historische romans. Meteen verkocht dus.

Heb je luidop gelachen? Neen. Daarvoor is het allemaal wat te dramatisch.

Heb je gehuild? Neen, maar het is wel aangrijpend. Des te meer omdat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal.

Waar heb je mee geworsteld? Er komen erg veel personages in aan bod met moeilijke Russische namen. Af en toe moest ik toch even diep nadenken om goed te weten wie er aan het woord was. En ik heb te laat ontdekt dat er een lijstje ‘Dramatis Personae’ achteraan het boek te vinden was.

Is er een seksscène in het boek? Er wordt wel verwezen naar homoerotische gebeurtenissen, maar er is geen expliciete seksscène. Je zit tijdens het lezen in de 19de eeuw, het zou absoluut niet passen in de tijdsgeest om te nadrukkelijk over de vleselijke geneugten te gaan schrijven.

Welke boekenwijsheid onthoud je? “Wij jagen woorden na en gebruiken ze zoals het ons uitkomt, wij leggen ze vast en voegen ze toe aan de verzameling van ons verstofte begrip. Vastgespietst en machteloos zijn ze mij uiteindelijk gebleken, fataal, gevaarlijk als spelden waarmee vlinders worden opgeprikt, fladderend met hun vleugels levend vastgepind.”

Heb je iets bijgeleerd? Wel, ik heb een razend interessant inzicht gekregen in de begrafenisrituelen van vooraanstaanden in de 19e eeuw. Dat ze in het huis van de overledene de klokken stilzetten, spiegels bedekken en familieportretten omkeren, bijvoorbeeld, om de voorouders het verdriet van de nabestaanden te besparen.

Wat vind je van de vormgeving? Prima. Niets op aan te merken. Je merkt aan de kaft meteen dat je met een historische roman zit. Ik hield van de lengte van de hoofdstukken. Ze geven een erg aangenaam leesritme aan. Het detail dat de eerste letters van de persoonlijke notities van Modest in een ander (meer handwritten) lettertype doen hun werk.

Wat is de eerste zin? “Ik zag het al vanaf de Nevski Prospekt, nog voordat ik de straat in liep.”

Kan je je vinden in de recensies over het boek? Zeker. Ze zijn bijna allemaal positief en ik ben dat ook.

Wie prijs het boek aan op de kaft? Algemeen Dagblad, Dagblad van het Noorden, NRC Handelsblad, De Gelderlander, De Limburger, De Standaard.

Aan wie heb je het boek al getipt? Aan verschillende vriendinnen (specifiek één vriendin, die op zoek was naar een tekst, die geschikt zou zijn om op een podium te brengen) en de kijkers van Culture Club op Canvas.

Kolja - Arthur Japin (De Arbeiderspers, 2017).

VRTNU VRTNU VRTNU