Spring naar inhoud

David Mitchell: de man achter Cloud Atlas

© Stuart C. Wilson, Getty Images Europe
geschreven op 14 maart 2019

Vrijdag 15 maart kan je in Cinema Canvas kijken naar Cloud Atlas, de verfilming van het gelijknamige boek van David Mitchell. Maar wie is deze auteur eigenlijk?

'Cloud Atlas' werd naar het Nederlands vertaald met als titel 'Wolkenatlas'.

Cloud Atlas

Cloud Atlas, in het Nederlands vertaald als Wolkenatlas, vertelt zes verhalen die zich in een verschillende tijd en op verschillende plaatsen afspelen. Toch zijn deze verhalen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het eerste verhaal speelt zich rond het jaar 1850 af, terwijl het laatste zich honderden jaren in de toekomst situeert.

Een literair boegbeeld

De vijftigjarige auteur David Mitchell, afkomstig uit Engeland, heeft zeven romans gepubliceerd. Twee van zijn boeken, Droom nummer negen (2001) en Wolkenatlas (2004), stonden op de shortlist voor de Man Booker Prize.

De Booker Prize won hij niet, maar zijn oeuvre sleepte talloze andere prijzen in de wacht. In 2007 werd de auteur bovendien opgenomen in de lijst van 100 meest invloedrijke mensen ter wereld van Time Magazine.

In sport kan je de beste zijn, maar niet in kunst. Al denken de juryleden van literaire prijzen er anders over.

David Mitchell

In gesprek met Annelies Beck

Annelies Beck mocht in 2009 afreizen naar de ruige Ierse kust voor een ontmoeting met David Mitchell. Daar spraken ze over zijn succes en de nominatie voor de Booker Prize.

Ik maak me zorgen over de toekomst van onze planeet.

David Mitchell

Toekomstverhalen

In verschillende boeken van David Mitchell schrijft de auteur over de toekomst. In Wolkenatlas situeert een groot deel van het verhaal zich honderden jaren vanaf nu. De vooruitzichten die David Mitchell in zijn boeken presenteert, zijn echter niet altijd even positief. Aan Annelies Beck legt hij uit wat zijn visie op onze toekomst is en waarom hij het belangrijk vindt om zijn lezers op mogelijke gevaren te wijzen.

Het Future Library Project

In 2016 schreef David Mitchell een novelle met de titel From Me Flows What You Call Time. Helaas voor de fans zal dit boek pas in het jaar 2114 gepubliceerd worden.

Het verhaal maakt deel uit van het Future Library Project van kunstenaar Katie Paterson. Zij vraagt ieder jaar een populaire auteur een boek te schrijven dat pas in de verre toekomst gepubliceerd zal worden. Margaret Atwood, bekend van The Handmaid's Tale, was de eerste auteur die een manuscript inleverde aan de kunstenares.

Katie Paterson poneert haar kunstproject als een blijk van vertrouwen in de toekomst. De auteurs die meewerken geloven net als zij dat er in de toekomst nog steeds lezers zullen zijn. Alsook boeken en bomen.

Zin in meer boekentips? Ga dan naar langzullenwelezen.be. Neus rond in de boekenkast van bekende boekenwurmen, vrienden, familie, buren, collega’s en ontdek wat zij van hun boeken vinden. Maak ook zelf je eigen boekenkast en geef bij elk boek je ongezouten mening en score.

VRTNU VRTNU VRTNU