Spring naar inhoud

Daisy Johnson: "Met literatuur kun je stereotypering doorbreken"

geschreven op 14 maart 2019

Daisy Johnson: "Met literatuur kun je stereotypering doorbreken"

Daisy Johnson was de jongste auteur ooit op de shortlist van de Booker Prize.

Christophe Vekeman blies de loftrompet over haar verhalenbundel Veenland en nodigde de Britse schrijfster uit op het literair festival Kort. Hij is niet de enige enthousiasteling. Met haar roman Everything Under was Daisy Johnson de jongste auteur ooit die de shortlist van de Man Booker Prize haalde.

De 29-jarige Daisy Johnson groeide op in de moerasgebieden van Engeland, meer bepaald in het noorden van Essex. De omgeving was plat en donker. "Toen ik begon aan mijn korte verhalen, merkte ik dat het landschap waar ik opgroeide erin terugkwam. Zo kwam mijn debuut, de verhalenbundel Veenland, tot stand." Sowieso speelt het landschap een belangrijke rol in het werk van Johnson. "Als ik een nieuw schrijfproject opstart, is de setting een van de dingen waar ik mee begin. Ik voer het landschap op als een personage, dus het moet juist zijn."

Vrouwen in de hoofdrol

Veenland is geschreven vanuit een boosheid. Als tiener las Daisy Johnson enkel over vrouwelijke bijpersonages: de echtgenote van de hoofdpersoon of bijvoorbeeld de moeder. Daarom besloot Johnson te schrijven wat ze zelf had willen lezen. "Veenland gaat over sterke vrouwen. Gemene vrouwen. Bange vrouwen. Gulzige vrouwen. Vrouwen die anders zijn dan wat de samenleving van hen verwacht."

Ook in Everything Under gaat Johnson het gevecht tegen genderrollen aan. Het verhaal gaat over de relatie tussen een moeder en haar dochter. "In onze samenleving vinden we het belangrijk dat vrouwen moeder worden. Wat als een vrouw een kind krijgt maar het moederschap haar niet gemakkelijk afgaat? Welke gevolgen heeft dit voor het kind? Dit onderzoek ik in Everything Under."

In de literatuur kunnen we buiten de hokjes denken en stereotypering doorbreken.

Volgens Daisy Johnson biedt literatuur een uitgelezen kans om uit het hokjesdenken te komen. "Er zijn steeds meer boeken die stereotypen doorbreken. Niet alleen de stereotypering rond vrouwen, maar ook rond mensen met een andere huidskleur of transgenders. Dat doet me goed."

In 'Veenland' spelen sterke vrouwen de hoofdrol. Maar er is sprake van meer dan een vleugje magisch realisme en/of horror.
In sommige recensies wordt 'Everything Under' geclassificeerd als horror.

Halloweenbaby met een liefde voor horror

In sommige recensies wordt Everything Under geclassificeerd als horror. Hoewel Daisy Johnson het boek zelf niet als horror ziet, heeft ze een voorliefde voor dit genre. "Ik ben een Halloweenbaby. Ik ben geboren op Halloween en opgegroeid met de boeken van Stephen King, The Exorcist en zombiefilms."

Een van de dingen die voor Johnson echter belangrijk zijn, is het doorbreken van deze vaste hokjes. "We kijken vaak naar literatuur als iets dat boven andere genres staat, maar ik wil het literaire juist met horror-elementen combineren."

Daisy Johnson heeft een haat-liefdeverhouding met taal. In haar boeken onderzoekt ze de kracht van woorden.

De kracht van woorden

Als schrijver brengt Daisy Johnson hele dagen door met woorden, maar toch is het soms een worsteling. Ze heeft dyslexie, waardoor het schrijven haar niet altijd gemakkelijk afgaat. Deze haat-liefdeverhouding met taal komt terug in haar boeken. In zowel Veenland als Everything Under onderzoekt Johnson de kracht van taal. In de verhalenbundel gebeurt dit op een bijna agressieve manier. "In Veenland schrijf ik over taal als agressor. In veel van de verhalen keert de taal die de personages gebruiken zich tegen hen. Taal wordt gevaarlijk of zelfs levensbedreigend."

Moeder en dochter uit Everything Under verzonnen hun compleet eigen taal. "Toen het hoofdpersonage Gretel jong was, verzon ze samen met haar moeder een eigen taal. Als ze ouder wordt ontdekt ze hoe deze taal, hoe magisch ook, haar heeft geïsoleerd van de rest van de wereld."

Zin in meer boekentips? Ga dan naar langzullenwelezen.be. Neus rond in de boekenkast van bekende boekenwurmen, vrienden, familie, buren, collega’s en ontdek wat zij van hun boeken vinden. Maak ook zelf je eigen boekenkast en geef bij elk boek je ongezouten mening en score.

VRTNU VRTNU VRTNU