Spring naar inhoud

Christophe Vekeman tipt zeven verhalenbundels

© VRT
geschreven op 11 februari 2019

Van 14 tot en met 21 februari is het de Week van het Korte Verhaal. Wij vroegen Christophe Vekeman naar zijn favoriete verhalenbundels.

1. De uitvreter, Titaantjes, Dichtertje - Nescio

"Hoewel geruime tijd geleden verschenen – in 1918, meer bepaald – blijven deze drie mooiste verhalen uit de Nederlandstalige literatuur nog altijd even fris, jeugdig, baldadig en eigengereid als de personages die er de hoofdrol in spelen."

2. Mannen zonder vrouwen - Ernest Hemingway

"Wellicht omdat zijn in een geur van stierengevechten, alcohol en kruitdamp badende macho-imago haaks staat op wat heden aantrekkelijk wordt gevonden aan schrijvers, is Hemingway minder aanwezig in de boekhandel dan je zou verwachten van een Nobelprijswinnaar die op de ontwikkeling van het korte genre wereldwijd een invloed heeft gehad die slechts met die van Tsjechov valt te vergelijken. En Hemingway is dan ook nog eens, raar als het mag klinken, veel gevoeliger dan de genoemde Rus …"

3. Knockemstiff - Donald Ray Pollock

"Het debuut van Pollock, de meester van de 'Hillbilly Gothic' en wat mij betreft de beste nog levende schrijver ter wereld, bestaat uit twaalf verhalen die alle met bijzonder groot succes hun best lijken te doen te bewijzen dat het dorpje uit de titel zonder meer de hel op aard is. En dat levert hemelse literatuur op."

4. Je minnaar belde net - John Updike

"Ook deze bundel laat zich, zoals dat dan heet, ‘als een roman’ lezen, net als Knockemstiff dus, maar dit is wel degelijk een heel ander soort boek. De doodgewoonheid van de twee hoofdpersonages, Richard en Joan, en de alledaagsheid van een langzaam mislukkend huwelijk krijgen hier dankzij het meesterschap van Updike iets ronduit grandioos. Het leven wordt iets heiligs wanneer Updike erover schrijft."

5. Tien december - George Saunders

"Zijn – recentere – roman Lincoln in de Bardo viel mij enigszins tegen, maar in het verbluffende Tien december weet Texaan George Saunders gracieus te switchen van dystopische satire naar messcherp realisme, en verenigt hij beide genres zelfs niet zelden op nogal unieke wijze in één en hetzelfde verhaal. Als verhalenschrijver opereert Saunders in dezelfde hoge klasse als Tobias Wolff, Cheever en Carver."

6. De geliefden van Allerheiligen - Juan Gabriel Vásquez

"Zeven verhalen die geschreven zijn door een Columbiaan, maar zich afspelen in de Ardennen en meer bepaald dan in het amberkleurige schaduwrijk van de hartgrondigste eenzaamheid. Geen boek om waarlijk buitensporig vrolijk van te worden, kortom, wat niet wegneemt dat wij ons, gezien de hoge kwaliteit ervan, ronduit gelukkig mogen prijzen dat het bestaat."

7. Veenland - Daisy Johnson

"Een bundel die handelt over de kracht en de wanhoop van vrouwen, alsook over de taal als bron van horreur en ellende, en die zich afspeelt in een wereld waarin de wetenschappelijke logica geen enkele rol van betekenis speelt en elke grond onder de voeten van de lezer even verraderlijk is als moerassig drijfzand. Johnsons debuut verscheen in 2017 en zou weleens de startknal van een oeuvre met eeuwigheidswaarde kunnen zijn.

Zin in meer boekentips? Ga dan naar langzullenwelezen.be. Neus rond in de boekenkast van bekende boekenwurmen, vrienden, familie, buren, collega’s en ontdek wat zij van hun boeken vinden. Maak ook zelf je eigen boekenkast en geef bij elk boek je ongezouten mening en score.

VRTNU VRTNU VRTNU