Spring naar inhoud

Boekentips bij Therapie

© VRT
geschreven op 04 april 2019

In Therapie voorzien zeven therapeuten hun cliënten van tips voor een waardevol leven. Lang zullen we lezen voegt aan dit advies graag wat boekentips toe: fictie- en non-fictieboeken die aansluiten bij de thematiek van het programma en de noden van haar cliënten.

Thema: zelfvertrouwen

Saskia (41) wil een relatie. Ze gaat het gesprek aan met psycholoog en gedragstherapeut Jaak Beckers. Hij stelt haar de vraag: "Heb je het nodig dat iedereen jou graag heeft?"

Thema: ouderen

Anna (81) rouwt niet om haar overleden man. Klinisch ouderenpsycholoog Luc Van de Ven spreekt met haar over haar verlies. Van de Ven: "Het boeiende aan het werken met ouderen is dat je niet alleen werkt met de problemen die men vandaag tegenkomt. Je werkt met heel het leven."

Thema: drukke samenleving

Peter (52) heeft een depressie. Volgens psychiater Sam Deltour vinden veel problemen waar mensen mee kampen hun oorsprong in de drukke samenleving waarin we leven."Het moet elk jaar beter, groter, sneller en efficiënter."

Thema: zelfdoding

Rani (15) werd geadopteerd toen ze 7 jaar was. Nu voelt ze zich vaak alleen en ongelukkig. Psycholoog en gedragstherapeut Sarah Bal spreekt met haar. "De tweede grootste doodsoorzaak bij jongeren tussen vijftien en vierentwintig jaar in Vlaanderen is suïcide. Jongeren denken heel erg zwart-wit. Als er nu iets ergs gebeurt, dan moet er nu een oplossing voor komen."

Wie vragen heeft over zelfdoding kan terecht op 1813, het gratis nummer van de Zelfmoordlijn, of op www.zelfmoordlijn1813.be.

VRTNU VRTNU VRTNU