Spring naar inhoud

Bart Schols tipt een boek

geschreven op 08 juni 2018

Bart Schols tipt een boek

Sofie Lemaire, de leesambassadeur van Canvas, leest deze zomer iets nieuws. Haar Canvascollega's tippen haar hun favoriete boeken. Bart Schols tipt haar De ondraaglijke blankheid van het bestaan van Marianne Thamm.

Waar De ondraaglijke blankheid van het bestaan precies over gaat? En waarom je het absoluut moet lezen? Bart Schols geeft uitleg.

Tom Lanoye over De ondraaglijke blankheid van het bestaan

"Marianne Thamm is, behalve de vrouw van mijn leven, de reden waarom mijn man en ik nu al vijfentwintig jaar lang elke winter doorbrengen in Kaapstad. Vanwege de liefde die vriendschap heet.

Eindelijk heeft ze haar leven neergeschreven. Ze is de dochter van een ongeletterde Portugese communiste en een Duitse nazi-krijgsgevangene. Ze trouwden na de oorlog in Engeland en emigreerden later naar Pretoria, waar Marianne moest opgroeien in de hoogtijdagen van Apartheid. Haar moeder kreeg afasie — net zoals die van mij, later. Haar vader bleef nazi, tot wanhoop van Marianne.

Totdat zij, in het Zuid-Afrika van Nelson Mandela, samen met haar vriendin twee zwarte weesmeisjes adopteerde. De nazi werd verliefd op zijn kleindochters en kwam tegenover zijn dochter eindelijk in het reine omtrent zijn oorlogsverleden."

Sofie is ondertussen begonnen met lezen.

Dit vindt Sofie van De ondraaglijke blankheid van het bestaan

Het boek vertelt het redelijk geschifte levensverhaal van Marianne Thamm. Ik ben heel blij dat ik een paar uren met deze interessante vrouw heb kunnen doorbrengen.

De ondraaglijke blankheid van het bestaan - Marianne Thamm (Nieuw Amsterdam, 2018).

VRTNU VRTNU VRTNU