Spring naar inhoud

Andrés Barba: "De waarheid is een constructie die we samen maken"

geschreven op 16 mei 2019

Andrés Barba: "De waarheid is een constructie die we samen maken"

Met Republiek van licht won Andrés Barba de Premio Herralde, misschien wel de belangrijkste literaire prijs voor Spaanstalige literatuur. Tijdens Passa Porta Festival was hij in ons land. Canvas sprak met Barba over zijn schrijverschap, het winnen van de Premio Herralde en zijn nieuwste boek.

Op Passa Porta Festival sprak Canvas met de Spaanse auteur Andrés Barba.

Het oeuvre van de Spaanse schrijver Andrés Barba bestaat momenteel uit negen boeken. Slechts twee daarvan verschenen in het Nederlands: Het zusje van Katia (2003) en Republiek van licht (2019).

In 1997 debuteerde Barba met de Spaanse versie van Het zusje van Katia. Wanneer hem gevraagd wordt naar dit boek, antwoordt hij: "Praten over een boek dat ik meer dan twintig jaar geleden schreef, is als praten over een lief uit mijn middelbare schoolperiode. Ik weet niet meer wat de werkelijkheid is en wat ik erbij heb verzonnen." Een uitspraak die aansluit bij het thema van zijn nieuwste roman. In Republiek van licht onderzoekt Barba hoe we als samenleving een waarheid construeren.

Kinderen en jongvolwassenen

In veel boeken van Andrés Barba spelen kinderen en jongvolwassenen een grote rol. Barba: "Ik schrijf graag over leeftijden in een overgangsfase. Wie we zijn wordt op die momenten gedefinieerd."

In Republiek van licht verschijnen 32 kinderen uit het niets in het stadje San Cristóbal. Ze zijn agressief en verstoren de openbare orde. "Veel volwassenen ontkennen de duistere kant van kinderen. Ze hebben voor zichzelf het beeld geschapen dat kinderen altijd puur en vrolijk zijn, dat kinderen niet gewelddadig kunnen zijn. Maar dat is fictie en geldt niet voor alle kinderen."

In 'Republiek van licht' verschijnen plotseling 32 kinderen ten tonele die de orde in San Cristóbal verstoren.

Republiek van licht had zich in iedere stad in Latijns-Amerika kunnen afspelen.

Een fictionele stad in de jungle

De stad San Cristóbal bestaat niet echt. En dat is een bewuste keuze van de auteur. "Juist de keuze voor een niet-bestaande stad maakt het verhaal universeel. Het drama had zich overal in Latijns-Amerika kunnen afspelen."

'Republiek van licht' is een politieke roman over de manier waarop een waarheid geconstrueerd wordt.

Waar ligt de grens tussen feit en fictie?

Een politieke roman

In Republiek van licht kijkt een gemeentebeambte twintig jaar later terug op de gebeurtenissen in San Cristóbal. Aan de hand van krantenartikels en zijn eigen geheugen probeert hij het verhaal rond de 32 kinderen te reconstrueren. Hoe konden de kinderen de plaatselijke bevolking zo ontregelen?

"Het is eigenlijk een politieke roman, over de manier waarop wij als samenleving een waarheid construeren. Wat is feit en wat is fictie? Door een periode van twintig jaar tussen de gebeurtenissen en het heden te kiezen, komen de inwoners van het stadje dichter bij een reconstructie van de waarheid dan ooit. De tijd schept afstand om op een objectievere manier naar het voorval te kijken."

Met 'Republiek van licht' won Andrés Barba de Premio Herralde.

Zin in meer boekentips? Ga dan naar langzullenwelezen.be. Neus rond in de boekenkast van bekende boekenwurmen, vrienden, familie, buren, collega’s en ontdek wat zij van hun boeken vinden. Maak ook zelf je eigen boekenkast en geef bij elk boek je ongezouten mening en score.

VRTNU VRTNU VRTNU