Spring naar inhoud
enkel online

La trêve

Vergeleken met True detective, bekroond in Parijs, en in Franstalig België meer bekeken dan het doorgaans oppermachtige buitenlandse aanbod: het is duidelijk dat La trêve niet zómaar een RTBF-reeks is. Dat blijkt al van bij de intrigerende generiek met zijn beelden van donkere Ardeense bossen en zijn dreigende Balthazar-soundtrack.

Enkele dagen na carnaval wordt in het dorpje Heiderfeld het dode lichaam van een jonge Togolese voetballer uit de Semois gevist. De plaatselijke politie is er snel bij en concludeert al even snel: zelfmoord. Maar daar is Yoann Peeters (Yoann Blanc) het niet mee eens. De 40-jarige politieman is pas onlangs vanuit Brussel naar zijn geboortedorp teruggekeerd na een persoonlijk drama. Hij bijt zich vast in de zaak en stoot daarbij op dorpsgeheimen die het daglicht niet mogen zien. Maar hij wordt ook geconfronteerd met zijn persoonlijke demonen.

La trêve is de allereerste lokale productie die in Wallonië is gedraaid door onze Franstalige collega's van de RTBF in samenwerking met het productiehuis Hélicotronc. De locaties bevinden zich in de provincie Luxemburg. Aandachtige kijkers zullen in het fictieve dorp Heiderfeld, waar het verhaal zich afspeelt, het Waalse plaatsje Herbeumont herkennen.

De reeks werd in Franstalig België zeer positief onthaald zowel door critici als door de kijkers (gemiddeld marktaandeel van 20 %). Intussen staat La trêve geprogrammeerd in Vlaanderen, Frankrijk en Zwitserland.

Tom Audenaert & Sam Louwyck
Vlaamse acteurs

Bij de cast treffen we ook twee Vlaamse acteurs aan: Tom Audenaert (bekend van o.a. Hasta la vista, Quiz me quick, Marsman) speelt de rol van René Verelst, een lokale politieman.

Sam Louwyck (bekend van o.a. Any way the wind blows, Eigen kweek, Bevergem) vertolkt het personage van Ronald Vermeiren, coach van voetbalclub Heiderfeld.