Spring naar inhoud

Sylvia Huang pakt publiek in

Sylvia Huang - © KEW
geschreven op 30 april 2019

Maandagavond stond met Sylvia Huang de enige Belgische kandidate van de Koningin Elisabethwedstrijd 2019 op het podium van studio 4 van Flagey. Haar prestatie stak met kop en schouders uit boven de andere kandidaten die zich op deze eerste wedstrijdavond presenteerden.

Sylvia weet publiek te bekoren

Ze opent met het adagio en de fuga uit de eerste Sonate voor vioolsolo BWV 1001 van Bach. Van bij haar eerste noot weet ze het publiek te boeien en mee te nemen in haar vertolking. Sylvia Huang heeft een prachtige toonvorming en een uitstekende techniek die ze volledig ten dienste van de muziek stelt. Elke zin wordt mooi gefraseerd, en in de fuga slaagt ze erin alle stemmen mooi te laten uitkomen.

Sylvia Huang tijdens haar eerste ronde van KEW.

Technisch hoogstandje

De Caprices van Paganini staan bekend voor hun extreme technische moeilijkheidsgraad, en niet echt omwille van de muzikale rijkdom van de partituur. Het is dan ook een goede graadmeter om de technische kwaliteiten van de kandidaat te beoordelen. De Caprices nr. 2 en 17 worden quasi moeiteloos gespeeld. Zelfs in de moeilijkste passages maakt ze gebruik van een mooi vibrato en verzorgde fraseringen. Dit alles om de aandacht te verleggen van de technische moeilijkheden naar een muzikale interpretatie.

Boris Kusnezow

Kamermuziek van de bovenste plank

Met de uitvoering van het eerste deel uit de Sonate nr. 8 op 30 nr. 3 van Beethoven, samen met Boris Kusnezow, één van de officiële pianobegeleiders van de wedstrijd, beëindigt ze haar prestatie. Ook hier weet ze het publiek te bekoren met kamermuziek van de bovenste plank.

Huang is een prachtige muzikante, en ik wil graag nog meer ontdekken van wat zij allemaal te bieden heeft. Ik hoop, en ben er eigenlijk van overtuigd, dat we haar volgende week opnieuw zullen kunnen beluisteren tijdens de halve finale.

Wat brengt Sylvia in de halve finale?

  1. Ze brengt het eerste Vioolconcerto in Bes, KV 207 van Mozart.
  1. Twee recitalvoorstellen:
  • Een eerste met de Vioolsonate van Janáček gecombineerd met het virtuoze Calabrese van Bazzini naast de twee plichtwerken: de eerste Sonate voor vioolsolo van Ysaÿe en het speciaal voor de wedstrijd geschreven Scherzo – Bagatelle van de Vlaamse componist Bram van Camp.

  • En een tweede voorstel met de Sonate van Debussy samen met de Polonaise nr. 1 van Wieniawski.

Twee prachtige programma’s waarmee Huang én haar muzikaliteit én haar virtuositeit naar voor zal kunnen brengen. Ik kijk er alvast naar uit.

auteur: Wolfgang Heiremans

VRTNU VRTNU VRTNU