Spring naar inhoud

DeZes|LesSix

geschreven op 01 mei 2018
Zes studenten met een passie voor zang vormen samen DeZes|LesSix, het jongerenpanel van de VRT en RTBF. Ze volgen de Koningin Elisabethwedstrijd op de voet, van de voorronde in Flagey tot de finale in Bozar. En ze sluiten de finaleavonden muzikaal af.
DeZes|LesSix, dat zijn (v.l.n.r.) Estelle D., Emmanuel, Cherlène, Estelle L., Lara en Marion.

Marion Bauwens, Lara Cannaert, Emmanuel van der Beek, Estelle Defalque, Charlène Franssen en Estelle Lucas nemen je mee voor en achter de schermen van de concours. Zij ontmoeten er fantastische muzikanten, geven onbevangen hun mening, beslissen welke aria’s uit de finale de iTunes-playlist halen, ...

De hele wedstrijd lang delen ze hun avonturen en ideeën online via Facebook en Instagram. Ze zijn van de partij in de uitzendingen op Klara en Canvas. En tijdens de finaleweek presenteren deze enthousiaste zangers hun eigen(zinnige) rangschikking.

Marion Bauwens is een 21-jarige sopraan uit Gent. Na enkele jaren viool startte ze ook met zang. Tot haar achttiende zong ze bij de Munt, eerst bij het kinderkoor en daarna bij het jeugdkoor La Choraline. Hierna besliste Marion om zang te gaan studeren aan het IMEP in Namen, bij Benoît Giaux en Elise Gäbele. Ze zit er momenteel in haar derde bachelorjaar en studeert ook al twee jaar in de MM Academy van de Munt.

Lara Cannaert is 18 jaar en komt uit Brugge. Dit academiejaar begon ze haar hogere muziekstudies aan het Lemmensinstituut in Leuven. Haar passie voor muziek gaat terug tot haar kindertijd. Ze was zes jaar toen ze haar eerste vioollessen kreeg en niet veel later begon ze daarnaast met zang, bij Catherine Vandevelde. Vandevelde, zelf laureate van Koningin Elisabethwedstrijd voor zang in 1992, begeleidt haar nog steeds.

Emmanuel van der Beek uit Veltem-Beisem is 21 en studeert taal- en letterkunde en filosofie aan de KU Leuven. Daarnaast is hij intensief met zang bezig. Hij volgt les bij Laurence Renson en zit het bestuur van het Leuvens Universitair Koor. Dit jaar nam hij een cd op met Vocem Flentium, een jong ensemble voor polyfonie. De liefde voor het podium ontdekte hij bij het kinderkoor van Opera Vlaanderen, Muziektheater Transparant, enz. Maar even graag schrijft Emmanuel over kunst en muziek in Veto, CLUB KULTUUR en rekto:verso.

Estelle Defalque is 21 jaar en lid van de MM Academy van de Munt. Momenteel zit ze in haar laatste bachelorjaar aan het IMEP te Namen bij Eunice Arias en Benoît Giaux. Toen ze als zesjarige begon te zingen voelde ze zich onmiddellijk aangetrokken tot de klassieke muziek, onder meer door de cd-opname ‘Christmas with José van Dam’. Op haar twaalfde werd ze lid van het Jeugdkoor van de Munt, waar ze een breed repertorium kennen: van de opera Parsifal van Wagner tot de jazz in Strange Fruit van Cassol.

Charlène Franssen is 21 en studeert aan het Conservatorium van Luik bij Sabine Conzen, en volgde ook les aan het Conservatorium van Maastricht. Op acht jaar startte ze met viool en twee jaar later begon ze te zingen in het kinderkoor van de Opéra Royal de Wallonië. Daar ontdekte ze het wondere universum van de operawereld. Charlène houdt van reizen, in het bijzonder van trips naar het buitenland om met vrienden naar de opera te gaan.

Estelle Lucas is 24 jaar en studeert sinds september aan het IMEP in Namen, bij Ana-Camélia Stefanescu en Elise Gäbele. Ze haalde een bachelor in muziekschriftuur aan het Koninklijk Conservatorium Brussel, waar ze harmonielessen volgde bij Wouter Lenaerts. Deze muzikale duizendpoot speelt piano en viool, en danste in haar kinderjaren. Maar zang, “de prachtige combinatie van muziek, theater en beweging”, is het instrument dat het best bij haar past. Omdat Estelle muziek graag deelt, geeft ze ook pianolessen en muziekstages aan kinderen.

VRTNU VRTNU VRTNU