Spring naar inhoud
kijk op vrt nu

Klimaatbetoog

Bekijk Klimaatbetoog op

Wij zijn de eerste generatie die de gevolgen ziet van de klimaatopwarming, maar ook de laatste die er iets aan kan doen. Want als wij het nu niet doen, begint de aarde zichzelf op te warmen, en dan kunnen we er niets meer aan doen. Dan is de aarde palliatief.

Nic Balthazar

Terwijl jong en oud dezer dagen massaal betoogt voor het klimaat, presenteert Canvas het Klimaatbetoog: een ‘stand-up tragedy’ van Nic Balthazar in de traditie van Al Gores An Inconvenient Truth.

De televisie- en filmmaker en klimaatactivist slaakt in zijn betoog een alarmkreet over de toestand van het klimaat en de planeet, maar hij geeft ook een boodschap van hoop. Hij krijgt daarbij in korte videoreportages de steun van experten als Jean-Pascal Van Yperzele (voormalig vice-voorzitter van het Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) , Jos Delbeke(voormalig directeur-generaal voor het klimaat bij de Europese Commissie), Rudi Vranckx (journalist van de VRT), Jill Peeters (weervrouw van VTM en oprichtster van ‘Climate without borders’) en Hans Bruyninckx (directeur van het Europees milieuagentschap). Al die experten spreken klare taal. Het moet en kan anders, maar we moeten er wel heel dringend aan beginnen.

Het klimaatbetoog vat samen wat we weten, maar ook wat nog te weinig bekend is. Zoals het gevaar van het kantelpunt in het aards klimaat, waarop ‘run away global warming’ niet meer te controleren is en de klimaatverstoring pas keihard in gang kan schieten. Of de link tussen klimaat en migratie. Tegen 2050 zouden er volgens de VN 150 miljoen mensen op de vlucht kunnen zijn door de klimaatverandering.

Het betoog maakt op geëngageerde, speelse en uitdagende manier duidelijk hoe gigantisch de uitdagingen zijn, maar hoe hoopvol ook de mogelijke oplossingen. Op dit opwindende moment waarop er eindelijk een draagvlak lijkt te zijn voor verandering, is dit de ultieme oproep tot actie.

Klimaatbetoog werd opgenomen in de Aula van de Universiteit van Gent.

VRTNU VRTNU VRTNU