Spring naar inhoud

Yehuda Shaul doorbreekt de stilte

De voormalige soldaat is nu klokkenluider.

© Joris Vermost / VRT
geschreven op 05 augustus 2015

Yehuda Shaul is 31 en groeide op in een streng-orthodoxe familie. Zijn nonkel en zus wonen in een nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. Hij ging zelf naar een joodse religieuze school en net als zijn broer en zoals de meeste Israëlische jongens (en meisjes) diende hij drie jaar als dienstplichtige soldaat in het Israëlische leger. De dienstplicht is in Israël een erezaak, je land dienen is een evidentie en iets om trots op te zijn.

door de Vranckx-redactie

Van 2001 tot 2003 vervulde hij, zoals van hem verwacht werd, zijn dienstplicht als soldaat in het Israëlische leger. Hij schopte het tot sergeant en maakte de Tweede Intifada van dichtbij mee.

Hij was onder andere gelegerd in Hebron, een stad op de Westelijke Jordaanoever waar al jarenlang voortdurende strubbelingen zijn tussen Palestijnse bewoners, joodse kolonisten en Israëlische soldaten. Yehuda was een van die soldaten van het, zoals hij het nu zelf noemt, bezettingsleger.

"De lijst van misdaden die ik heb gepleegd is erg lang", vertelt Yehuda. "Ik heb Palestijnen gebruikt als menselijk schild. Ik heb tientallen granaten afgevuurd op woonwijken als reactie op beschietingen op nederzettingen. Mijn hele diensttijd lang was ik ervan overtuigd dat ik de goede was."

Pas op het einde van zijn legerdienst begreep hij in welke logica hij was opgegroeid en waar hij als soldaat aan had meegedaan. Sommige van zijn kameraden hadden hetzelfde inzicht. Yehuda besloot de details en ervaringen uit hun legerdienst publiek te maken, de stilte te breken.

Ze stelden foto's en verhalen ten toon en registreerde met cassetterecorders getuigenissen van andere veteranen. Yehuda schuimde heel het land af op zijn scooter, gewapend met een microfoon en een bandopnemer.

Zijn persoonlijke missie is intussen uitgegroeid tot een organisatie: Breaking The Silence. Sinds enkele jaren brengt hij boeken uit met verzamelde getuigenissen, geeft hij lezingen en rondleidingen langs de plaatsen waar hij als soldaat heeft gediend. Om Israëli's maar ook buitenlanders te tonen hoe de bezetting er uit ziet, en wat de desastreuze gevolgen zijn voor de Palestijnen van de Israëls nederzettingenpolitiek en militaire aanwezigheid.

VRTNU VRTNU VRTNU