Spring naar inhoud

Pino in het oog van de storm

geschreven op 11 mei 2016

Kennen jullie Pino Maniaci nog, de Siciliaanse journalist uit Kleine helden die met zijn plaatselijke televisiestation Telejato al jaren de plaatselijke maffia bestrijdt? Sinds vorige week zit hij zelf in het oog van de storm.

Door de Vranckx-redactie

Pino wordt door het gerecht in Palermo beschuldigd van afpersing en corruptie. Zo zou hij van de lokale burgemeester enkele honderden euro’s gevraagd én gekregen hebben in ruil voor ‘mildere’ berichtgeving over een vermeend schandaal waarin de politicus was betrokken.

Dat Pino van de onderzoeksrechter voorlopig niet meer in zijn thuisstad Partinico mag komen, maakt het voortbestaan van Telejato onzeker

Pino zelf ontkent in alle talen. Hij geeft toe dat hij het geld heeft ontvangen, maar volgens hem ging het om een legitieme vergoeding voor een reclamespot die de vrouw van de burgemeester had besteld op Pino’s tv-zender. “Ik heb er zelfs een factuur van”, zo reageerde hij. “Bovendien mogen ze gerust de laatste drie jaar van onze berichtgeving over de burgemeester nagaan. Op geen enkel moment hebben wij onze focus laten verslappen”.

Intussen heeft Pino een bekende advocaat onder de arm genomen, een voormalige anti-maffiaprocureur. Die heeft het over de zoveelste lastercampagne vanwege de mensen op wiens tenen Pino ooit trapte. Tegen Pino, die verschillende nationale en internationale prijzen won voor zijn moed als anti-maffiajournalist, zijn de afgelopen jaren al bijna 300 rechtszaken aangespannen. Hij heeft ze tot nu toe allemaal gewonnen.

Nochtans is de impact van het nieuws deze keer erg groot: sommigen twijfelen plots openlijk aan de reputatie die Pino jarenlang heeft opgebouwd. Anderen steunen hem en blijven achter de anti-maffiastrijd van Telejato staan. Toch is het voortbestaan van Telejato nu onzeker, want voorlopig mag Pino van de onderzoeksrechter niet in zijn thuisstad Partinico komen.

VRTNU VRTNU VRTNU