Spring naar inhoud

Deze vrouw verenigt Kenia tegen de olifantenstroop

© Filip Huygens / VRT
geschreven op 09 september 2015

"De tanden van 20.000 olifanten." We staan in de ivoorkamer, waar de Keniaanse overheid haar in beslag genomen ivoor bewaart. Paula Kahumbu wijst naar de enorme berg. "Nog niet eens wat stropers op één jaar tijd schieten in Afrika."

door de Vranckx-redactie

De campagne #handsoffourelephants, de NGO WildlifeDirect, talloze lezingen aan Princeton en een rist nationale en internationale prijzen: ze leiden allemaal naar dezelfde vrouw. Dr. Paula Kahumbu is vastbesloten om de Kenianen bewust te maken van de ecologische ramp die hen te wachten staat als ze hun gedrag niet veranderen. "Aan dit tempo leven er binnen 15 jaar geen olifanten meer in het wild."

We verliezen ons nationaal erfgoed, we verliezen onze olifanten. Het is nu aan het gebeuren, in onze nationale parken: rangers worden er neergeschoten door andere rangers die aan het stropen zijn. We moeten nù in actie schieten

Paula Kahumbu

Van de meest afgelegen boerengemeenschappen tot de hoogste politieke echelons, Paula wijst hen op hun verantwoordelijkheid. En ze legt hen uit hoe ze de kwalijke tendens wil doorbreken: door ervoor te zorgen dat de Kenianen zelf baat hebben bij dat gigantische wild dat in hun achtertuin leeft. Door te pleiten voor nultolerantie tegen natuurcriminaliteit, en voor internationale samenwerking tussen nationale overheden, privé-organisaties en NGO's.

En ja, dan komen er bedreigingen. "Georganiseerde misdaad, corruptie en politiek zijn hier verstrengeld. En dan kan het gevaarlijk worden. Maar de inzet is te hoog om nu op te geven."

Waar Paula de energie vandaan haalt? "Ik kan me gewoon niet voorstellen dat ik niet zou vechten voor iets waar ik in geloof. Ik heb veel tijd met olifanten doorgebracht en ik weet dat ze niet zijn zoals andere dieren. Het zijn wezens met hun eigen persoonlijkheid, met hun eigen families en met gevoelens. Stel je eens voor dat je een mensenfamilie zou bezoeken en de ouders zou neerschieten voor de ogen van hun kinderen."

VRTNU VRTNU VRTNU