Spring naar inhoud

nieuw: Kleine helden

geschreven op 04 februari 2016

nieuw: Kleine helden

In onze nieuwe reeks Kleine helden geeft Rudi Vranckx de gewone mensen een gezicht die in de moeilijkste omstandigheden boven zichzelf uitstijgen. De televisiereeks wordt uitgezonden vanaf 16 februari 2016 op Canvas. Daarnaast brengen we ook een online platform, een boek én een graphic novel.

Van de Vranckx-redactie

Mensen die hun lot niet zomaar ondergaan maar moedig tegen de stroom in roeien, op zoek naar een uitweg uit neerwaartse spiralen en vicieuze cirkels: Rudi ontmoet hen al 25 jaar lang tijdens z'n reizen. Moeders, vaders, dorpsoversten, eenvoudige burgers, activisten…: die lichtjes in het duister krijgen in Kleine helden eindelijk de aandacht die ze verdienen én ruimschoots de tijd om hun verhaal te doen. Want in een wereld die chaotischer en onzekerder is dan ooit, brengen ze verhalen die niet deprimeren, maar inspireren.

Reisden we voor onze vorige documentaires voortdurend van contactpersoon naar interviewee naar kroongetuige om de essentie van ons onderwerp vanuit zo veel mogelijk invalshoeken te vatten, dan hebben we er nu voor gekozen om dagenlang bij één en dezelfde persoon te blijven en een portret te borstelen in al zijn menselijke complexiteit. Het is een prettige afwisseling van het snelle nieuwsjagen.

Rudi Vranckx

Daarvoor trekken we naar alle uithoeken van de wereld, want kleine helden vind je overal. In Mexico (16/2) gaan burgerwachten de strijd aan met drugsbendes waar de overheid mee heult en worden de moeders van verdwenen jongeren uit noodzaak zélf forensisch wetenschapper. In Roemenië (23/2) stijgen voormalige wezen, Roma en slachtoffers van mensensmokkel uit boven de brokstukken van een failed state – met vallen en opstaan. In Kenia (1/3) weigeren twee jonge vrouwen en een ouwe rot zich neer te leggen bij de stroperij die hun meest spectaculaire, wandelende erfgoed dreigt te vernietigen: de olifanten. In de VS (15/3) groeien zwarte jongeren nog altijd veel vaker dan blanken op in kansarmoede, al doen drie inspirerende praktijkspecialisten er alles aan om die statistiek naar het verleden te verwijzen. Ondernemers, journalisten én een priester gaan de strijd aan met de maffia in Napels en Sicilië (Italië, 22/3). En Myanmar (5/4) probeert een halve eeuw militair bewind van zich af te schudden.

We keren bovendien terug naar de plekken die ook Rudi's leven hebben bepaald: naar de Palestijnse gebieden en Israël (29/3), waar burgers aan beide kanten die gapende kloof tussen twee tegen elkaar opgezette volkeren elk op hun manier proberen te overbruggen, en naar het noorden van Irak (8/3), waar de frontlijn tegen IS de meest onwaarschijnlijke ontmoetingen oplevert.

Terwijl de kranten bol staan over stromen vluchtelingen die ons overspoelen, vreemdelingenhaat ons tegen elkaar opzet en extreemrechts weer terug lijkt van weggeweest, tonen onze kleine helden dat het ook anders kan. Dat je je niet hoeft te laten leiden door haat, agressie of populisme. In nog veel moeilijkere omstandigheden weigeren zij hun deuren te barricaderen en zich te laten verteren door angst. De kleine helden zijn er het levende bewijs van dat je altijd een keuze hebt.

Rudi Vranckx

Maar Kleine helden is meer dan een tv-reeks. Op ons platform kleinehelden.canvas.be kan je zelf je eigen kleine held nomineren. Want helden vind je natuurlijk overal, soms zelfs gewoon in onze eigen straten. En alle foto- en videomateriaal en extra duiding die we de voorbije weken en maanden op onze Facebookpagina In het spoor van Rudi Vranckx gebracht hebben, hebben we verzameld op canvas.be/kleinehelden.

Kleine helden krijgt, naast het televisiescherm en het wereldwijde web, ook een papieren leven. In het boek doet Rudi het relaas van de reizen die hem tijdens de opnames de wereld rond gebracht hebben, mét extra duiding. En negen studenten van de richting Beeldverhaal aan de Brusselse LUCA School of Arts presenteren hun eigen kleine helden in de gelijknamige graphic novel.

Kleine helden, vanaf 16 februari op Canvas. Tot dan!

VRTNU VRTNU VRTNU