Spring naar inhoud

Michael Brown Jr.: afgestudeerd en doodgeschoten

© Filip Huygens / VRT
geschreven op 15 december 2015

Het is 9 augustus 2014. Acht dagen geleden is de zeventienjarige Michael Brown Jr. afgestudeerd. Hij heeft net een winkeldiefstal gepleegd, maar dat weet de politieagent Darren Wilson nog niet wanneer ze elkaar kruisen. Twaalf kogels later ligt Michael Brown dood op straat in Ferguson, St.-Louis. Van de Vranckx-redactie

Wat er gebeurd is, daar lopen de versies over uiteen. Ooggetuigen claimen dat Brown de handen in de lucht stak en neergeschoten werd in de rug, maar het forensisch onderzoek spreekt dat tegen. Het politieonderzoek na de schietpartij verloopt dan weer erg rommelig. En het Departement van Justitie publiceert twee verschillende rapporten: één waarin het Wilson vrijspreekt en een ander waarin het Ferguson beschrijft als een buitenstad waar racisme welig tiert onder de autoriteiten, en zwarte inwoners buitengewoon vaak gearresteerd en beboet worden.

De cijfers van Ferguson, waar 67% van de bevolking zwart is, liegen dan ook niet.

  • 90% van alle politieoptredens met geweld gebeuren er tegen zwarten
  • 95% van de boetes voor op de rijweg lopen, worden uitgeschreven tegen zwarten
  • Blanken, goed voor 29% van de bevolking, krijgen maar 12,7% van alle verkeersovertredingen op hun naam
  • Ferguson telt slechts 4 zwarte politiemannen op een korps van 53

Voor de ouders van Michael Brown Jr is het een nachtmerrie. Ze kunnen alleen maar toekijken terwijl het lichaam van hun zoon vier uur lang op straat blijft liggen.

De volgende dag loopt een wake voor Michael Brown helemaal uit de hand. Het komt tot rellen en plunderingen, die dagenlang aanhouden. De politie antwoordt met traangas en legermateriaal. Op 16 augustus wordt de noodtoestand uitgeroepen, maar het zal tot 21 augustus duren, 12 dagen na de dood van Brown, voor de inderhaast opgeroepen National Guard zich kan terugtrekken.

De bron van al dat ongenoegen? Het geklungel van de onderzoekers, het wangedrag van de politie op de dag van Browns dood én tijdens de rellen, en de militanten van Black Lives Matter die de rellen nog verder aanwakkerden. En de timing, want even voordien was Erik Garner gestikt tijdens een politie-interventie.

Michael Sr. probeert van zijn verdriet iets positiefs te maken

Zijn vader, Michael Brown Sr., herinnert zich nog hoe zijn zoon op de dag van zijn afstuderen aankondigde dat hij rapper zou worden. “Er komt een dag waarop de wereld mijn naam zal kennen”, zei hij toen. Dat lijkt nu uitgekomen: Michael Brown Jr. is het symbool worden van het Amerikaans politiegeweld tegen zwarten.

Michael Brown Sr. probeert van zijn verdriet iets positiefs te maken.

En Michael Sr. zelf, die probeert van zijn verdriet iets positiefs te maken. Met zijn organisatie Chosen For Change wil hij nu jongeren helpen opvoeden: hoe ze zich het best gedragen in het openbaar, maar ook hoe ze met de politie moeten omgaan. En hij helpt ouders het verdriet dragen van hun aan (politie)geweld verloren kinderen.

Een zware opdracht. Daarom zijn wij hem gaan opzoeken.

VRTNU VRTNU VRTNU