Spring naar inhoud

Mensensmokkel teistert Roemenië

geschreven op 14 mei 2015

Enkele dagen geleden maakten we samen met Mariana kennis met het Roemeens gezicht van een relatief nieuw Europees fenomeen dat mensenlevens verwoest: mensenhandel.

door de Vranckx-redactie

Jaarlijks worden meer dan duizend Roemenen het slachtoffer van mensenhandel. Ze worden warm gemaakt met beloftes van legaal werk of een ontspannende vakantie, een tijdelijke vlucht uit de armoede die hen dagelijks treft. Of ze worden verliefd op een loverboy, die hen overlaadt met cadeautjes. Eens ze toegeven aan de verleiding, worden ze gekidnapt en verkocht in het buitenland. Ze komen terecht in de prostitutie, de bouwsector, nachtclubs en hotels of op het veld. Ze zitten in een eindeloze spiraal van fictieve schulden die afgelost moeten worden voor ze weer naar huis kunnen. Vluchten is moeilijk – en wie zal hen thuis weer opvangen?

Twee derde van de slachtoffers wordt gerekruteerd door een kennis

Roemenië is één van de grootste Europese bronnen van deze moderne slaven, maar volgens mensenrechtenorganisaties treedt het land niet hard genoeg op tegen mensenhandel. Een nieuwe wet uit februari legt de gevangenisstraf voor mensenhandel tussen drie en tien jaar. Maar of de nieuwe regelgeving ook veel effect zal hebben, is nog af te wachten. De laatste cijfers uit 2013 tonen een vermindering van het aantal onderzoeken, strafzaken én veroordelingen tegenover het jaar ervoor. Omdat er veel meer slachtoffers zijn dan opvangplaatsen, springen helden zoals Mariana bij. Maar zij krijgen geen subsidies van de regering en kampen steeds vaker met financiële problemen. En dus kan slechts een derde van de slachtoffers er terecht voor hulp.

Sinds 2007 is het land een deel van de Europese Unie, waardoor ook het illegale transport van mensen en goederen gemakkelijker werd. “Sinds onze toetreding tot de EU leeft de perceptie dat wij de nieuwe ‘bad guys in town’ zijn,” zegt Mariana. Maar ze ziet ook kansen in die nieuwe, Europese banden. “We moeten onze onverschilligheid afwerpen en samenwerken tegen mensenhandel."

Een slachtoffer van mensensmokkel bij Mariana

In de boerderij van Mariana spreken we met een slachtoffer. Ze is 24. Ze werd ontvoerd en naar Groot-Brittannië gebracht, en daar in de prostitutie gedwongen. Haar verhaal toont ons het gezicht achter de cijfers: één derde van de slachtoffers zijn minderjarige meisjes, twee derde word gerekruteerd door een kennis of familielid en bijna 70% heeft geen diploma secundair onderwijs.

Het is ver zoeken naar de oplossing. Maar het is niet ver zoeken naar het succes van de smokkelaars. Het communisme werd 25 jaar geleden al uit het land verbannen, maar de inwoners kampen nog steeds met armoede en werkloosheid. Het feit dat veel Roemenen – ook legaal – in welvarende Europese landen wonen, maken de beloftes van die ene kennis geloofwaardig. Maar voor je het weet ben je iemands slaaf.

VRTNU VRTNU VRTNU