Spring naar inhoud

Kleine helden: de graphic novel

geschreven op 04 februari 2016

Zegt de naam van Joe Sacco je iets? Hij trok naar ex-Joegoslavië om er de oorlog te tekenen, en dan vooral de gewone man. Sindsdien is de stripjournalistiek volop in ontwikkeling. Met Kleine helden wilden we daar ons steentje aan bijdragen.

Van de Vranckx-redactie

Of ze nu echte strips maken, dan wel tekst illustreren of een dagboek maken met pen, potlood of penseel: stripjournalisten zoeken elk hun eigen weg. Het genre is dan ook nog jong. De ene interviewt als een journalist, de andere geeft zijn eigen indrukken weer. Allemaal zijn het nieuwe en hoogstpersoonlijke manieren om een verhaal te vertellen.

Ik hou er enorm van om jonge reportagemakers hun eerste stappen in de wereld te zien zetten. Een project dat ik de Nomaden gedoopt heb. Waarom niet onze research ook ten dienste stellen van jonge tekenaars? Als er stripjournalistiek ontluikt, waarom dan geen stripnomaden?

Rudi Vranckx

Samen met Johan Stuyck, hoofddocent Beeldverhaal in Sint-Lukas, en met uitgeverij Oogachtend besloten we jonge studenten Beeldverhaal de kans te geven om het genre te verkennen. We bezorgden hen de research die we voor onze documentaire reeks Kleine helden gemaakt hadden, en lieten hen er hun gang mee gaan. Vranckx-redacteur Jan Vleugels stroomlijnde het project. Het resultaat is een bundeling verhalen die elk tonen wat stripjournalistiek zou kunnen zijn.

Onze studenten baseerden zich voor dit boek op feiten uit de dossiers hen aangereikt door de journalisten van Canvas maar ze maakten geen realistisch verslag. Ze vertellen een fictief verhaal met echte helden. Kleine helden. Door een stem te geven aan vluchtelingen uit Eritrea, zoals Meron Estefanos, door licht en beschaving te brengen in Roemenië, zoals Iulian Angheluta of door letterlijk een helpende hand te reiken aan drenkelingen, zoals de vissers in Lampedusa.

Johan Stuyck, coördinator Beeldverhaal LUCA School of Arts

Wie weet trekken deze studenten ooit zelf op avontuur of schetsen ze de wereld die ze kennen met het hart van de journalist, als echte Kuifjes, niet als stripfiguur in een verzonnen verhaal, maar gebogen over een schetsblok, met een scherpe eigenzinnige blik op de werkelijkheid, de reistas binnen handbereik.

De 9 tekenaars van de graphic novel:

Luis Lambrechts brengt het verhaal van Kleine held Domenico Colapino. Robin Sel tekent het verhaal van Kleine held Constantino Baratta. Alison Souffreau gaat aan de slag met het verhaal van Kleine held Vincenzo Lombardo. Alec Herbert brengt het verhaal van Kleine held Yehuda Shaul. Rani De Prée tekent het verhaal van Kleine held Meron Estefanos. Lander Daniëls brengt het verhaal van Kleine held Yvan Sagnet. Annelies Wylleman gaat aan de slag met het verhaal van Kleine held Richard Bonham. Nikita Naidofski en Ansgar Reul tekenen het verhaal van Kleine held Iulian Angheluta.

VRTNU VRTNU VRTNU