Spring naar inhoud

Inherent onrechtvaardig

© Filip Huygens / VRT
geschreven op 11 december 2015

De buitenwijken van Brooklyn, New York: het is als rondlopen in de politieseries van de jaren tachtig en negentig. Hill Street Blues, dat soort reeksen. Het is grijs en druilerig, de gebouwen zijn afgeleefd. De boksclub die we bezoeken en de jongeren die hier op straat rondhangen, het beantwoordt allemaal niet aan het beeld dat je doorgaans hebt van New York.

Rudi Vranckx

Ja, ik ben onder de indruk van wat ex-NYPD-inspecteur Pat Russo met zijn Park Hill-boksclub doet om de jongeren van straat te halen en hen uit die vicieuze cirkel van sociale achterstelling te halen. De Amerikaanse droom die voor ons Europeanen zo’n cliché lijkt, blijkt hier soms tot leven te komen: als je maar hard genoeg werkt – in dit geval dus traint en vecht – zal je het ooit maken.

Het geeft niet dat er hier honderden jonge gastjes die droom koesteren en daar maar een fractie ook in slaagt. De enkelen die de voorselecties van de Olympische Spelen halen, zijn de helden van de hele boksclub en de rolmodellen die ze zelf nooit hadden.

Waarden als discipline, respect en zelfvertrouwen krijgen ze hier ingepompt. “Eenmaal in de ring, kan je niet meer gaan lopen. Je bent op jezelf aangewezen”, vertelde Pat me. Confronterend. De boksring, een metafoor voor het leven.

En toch. Alles getuigt hier van dat geloof dat je je eigen lot volledig zelf kan bepalen. Zou het kunnen dat er ook iets schort aan het systeem zelf, met de generatie na generatie doorgegeven armoede en uitzichtloosheid? Deze samenleving is inherent onrechtvaardig. Dat bewijzen de armoedestatistieken, de criminaliteitscijfers, de data van police shootings waarin zwarten zo zwaar vertegenwoordigd zijn.

Werk voor onze volgende kleine held, Ericka Alston, die op haar eigen manier iets probeert te veranderen aan het systeem. Haar stad Baltimore wordt onze volgende stop.

VRTNU VRTNU VRTNU