Spring naar inhoud

Hoe stellen onze kleine helden in Myanmar het nu?

© Filip Huygens / VRT
geschreven op 13 april 2016

Onze opnames in Myanmar dateren van januari. Terwijl het dagdagelijkse leven van onze vier Myanmarese kleine helden weinig veranderd is, beweegt er heel wat aan de top.

Van de Vranckx-redactie

Werd de verkiezingsoverwinning van oppositieleidster Aung San Suu Kyi in 1990 nog gewoon genegeerd, dan trad eind januari eindelijk het eerste écht democratisch verkozen parlement aan in Myanmar. Kyi, die door een grondwettelijk handigheidje van de junta geen president kan worden (wegens buitenlandse kinderen), liet er geen twijfel over bestaan: zij zou het land leiden, president Htin Kyaw. zou haar volgen. Aung als schaduwpresident, als het ware.

Begin april is een grote stap gezet om die officieuze rol te officialiseren, toen het Myanmarese parlement Aung San Suu Kyi voordroeg tot “raadgever van de staat” – ondanks tegenstemmen door de militaire fractie in het parlement.

Er wacht de iconische oppositieleidster Aung San Suu Kyi een enorme uitdaging.

Kyi is nu Minister van Buitenlandse Zaken én voorzitter van de regering. De portefeuilles Onderwijs en Energie liet ze uiteindelijk wijselijk aan iemand anders over. Ze heeft dan ook werk te over: vorige donderdag nog kondigde ze alvast aan dat alle vijfhonderd politieke gevangenen binnen de twee weken vrijgelaten zouden worden.

Interessante jaren worden het sowieso. Er wacht haar immers een enorme uitdaging: de economische puinhoop die de junta een halve eeuw lang heeft aangericht en de nationalistische haat die door datzelfde militaire bewind aangewakkerd is onder de bevolking. En dan zijn er nog de almacht van de veiligheidsdiensten en, jawel, het leger dat in de coulissen blijft toekijken. Een Egyptisch scenario lijkt niet eens zo onwaarschijnlijk.

Omwenteling of niet, Kyaw Thaung is het beetje vertrouwen dat hij nog had in zijn overheid kwijtgespeeld. Hoewel hij uitgenodigd was om te spreken op een conferentie van Myanmarese en Thaise beleidsmakers over het lot van Myanmarese dwangarbeiders in Thailand, blijkt er in de praktijk erg weinig gedaan te worden met zijn raad. De oprichting van een commissie die het probleem echt moet aanpakken, blijft keer op keer uitgesteld worden. Thaung beschuldigt vooral het Myanmarese Ministerie van Arbeid. Gedegouteerd heeft hij zijn samenwerking met beide overheden intussen opgezegd.

Op het platteland blijven de zusjes Phuy Phuy en Thwet Thwet Win boeren én de strijd aangaan met de mijngigant van Letpadaung. Ze hopen dat de aanstelling van Aung San Suu Kyi hun zaak vooruit kan helpen.

Het einde van de ballingschap: Kyaw Thu overhandigt een prijs op de Myanmarese Oscars.

Voor één kleine held is de wissel van de macht alvast tastbaar geworden: de acteur en begrafenisondernemer Kyaw Thu mocht, na een jarenlang ballingschap uit de filmscene van zijn vaderland, op 3 april een prijs uitreiken op de Academy Awards – de Myanmarese Oscars, zeg maar.

VRTNU VRTNU VRTNU