Spring naar inhoud

Hoe stellen onze kleine helden in Amerika het nu?

geschreven op 16 maart 2016

Op 22 december rolt er een mailtje binnen op onze redactie. Het is een briefing over de nieuwe aanpak van de NYPD. “Kijk eens, ze gaan terug naar onze vroegere strategie, die van probleemoplossend politiewerk”, schrijft Pat Russo erbij.

De ideeën die voor vernieuwing bij de NYPD moeten zorgen, klinken Pat Russo bekend in de oren.

“We moeten voor eens en voor altijd de barrières neerhalen tussen die twee partijen die eigenlijk bondgenoten zouden moeten zijn: de politie en de mensen die ze dient”, klinkt het in het plan, en daar moeten o.a. hervormingen van de politiezones en -teams voor zorgen, zodat de agenten vaker contact kunnen hebben met de mensen in de wijk die hen specifiek toegewezen wordt. Daarnaast krijgen ze vanaf nu de tijd om problemen in hun wijk op te lossen nog voor ze echte noodgevallen worden. En er komen wijkraden, waar politie en buurtbewoners samen kunnen overleggen.

Van hot naar her rijden, van wijk naar wijk en van de ene naar de andere noodoproep: vanaf nu moet die dagelijkse routine voor een politieagent in New York tot het verleden behoren. Het plan zou recht uit het hoofd van Russo zelf kunnen komen. “I wish I was a part of it”, sluit hij z’n mail af.

Michael Brown Sr.: op kleinere schaal.

Op kleinere schaal blijft Michael Brown Sr. zich intussen met Chosen For Change inzetten voor zijn gemeenschap. Hij doet dat vooral op kleine schaal: met gratis bezoekjes aan de kapper voor de minder gegoede jongeren van zijn wijk en discussieavonden.

Ericka's Kids Safe Zone wordt maar liefst vijf keer groter.

En 2016 wordt ook een belangrijk jaar voor de Kids Safe Zone van Ericka Alston. Die verhuist immers naar het aanpalende pand, een gebouw dat maar liefst vijf keer zo groot is. De staat Maryland, de zangeres Alicia Keys, de televisiezender A&E en het gezondheidszorgconsortium Kaiser Permanente zamelden samen de 80.000 dollar (73.600 euro) in voor de verhuis. Eind volgend jaar zal de Kids Safe zone er dus hoogstwaarschijnlijk helemaal anders uitzien.

VRTNU VRTNU VRTNU