Spring naar inhoud

Hoe gaat het nu met de Roemeense helden?

geschreven op 24 februari 2016

Mariana, Visinel en Ciprian: sinds we hen negen maanden geleden ontmoet hebben, hebben geen vallende regeringen, geldzorgen of branden hen kunnen tegenhouden.

Door de Vranckx-redactie

Ciprian staat nu aan het hoofd van een regeringscomité voor Romakwesties.

Victor Ponta is intussen alweer eerste minister af. Hij moest in november 2015 opstappen nadat een brand in een nachtclub in Boekarest het leven had gekost aan 63 mensen. Desalniettemin kon Ciprian Necula aanblijven: de nieuwe regering, die niet langer door de socialisten maar door de onafhankelijke eerste minister Dacian Ciolo? geleid wordt, behield hem als staatssecretaris voor Europese Fondsen. Bovendien staat hij nu aan het hoofd van een nationaal regeringscomité voor Romakwesties. Een stevige opsteker nadat er op 10 december brand uitgebroken was in Ciprians museum, dat in augustus de deuren geopend had. Gelukkig vielen daar geen zwaargewonden of doden bij; de brand zelf bleef beperkt tot een veertigtal vierkante meter.

“Het wordt een succes, ik ben er zeker van!”, mailt Visinel ons enthousiast

Na ons heeft ook HBO zijn weg gevonden naar Mariana Petersel. Voor een documentaire over mensensmokkel is de Amerikaanse televisiezender in oktober komen filmen bij Mariana. Verder blijft ze doen waar ze goed in is: samen met andere actiegroepen en beleidsmakers ijveren voor een toekomst zonder mensenhandel. Zo lang die er nog niet is, blijven de slachtoffers ervan welkom bij haar.

Net als Ciprian heeft Visinel plannen in de politiek.

En net als Ciprian heeft Visinel Balan plannen in de politiek; daarvoor heeft hij begin februari alvast zijn website visinelbalan.ro vernieuwd. Dit jaar lanceert hij ook nog eens twee nieuwe projecten. Met het eerste, EDFORSO, wil hij samen met een team van vrijwilligers een twintigtal jongeren die uit te huizen komen basisvaardigheden voor het alledaagse leven bijbrengen. Hij hoopt genoeg fondsen te vinden om ook volgend jaar door te kunnen gaan met het project.

Later dit jaar, in mei, lanceert Visinel samen met 16 Roemeense organisaties de ngo Nationale Raad voor Jeugd uit Tehuizen, een drukkingsgroepering die erop zal toezien dat de autoriteiten de rechten van kinderen uit tehuizen respecteren. “Het wordt een succes, ik ben er zeker van!”, mailt hij ons enthousiast.

VRTNU VRTNU VRTNU