Spring naar inhoud

Gered uit de slavernij

© Filip Huygens / VRT
geschreven op 20 januari 2016

Alle scampi in onze supermarkten zijn door de handen van Myanmarese visserijslaven gegaan. Dat beweert Kyaw Thaung tenminste, onze tweede kleine held op deze laatste reis voor Kleine helden.

Van de Vranckx-redactie

Een kantoortje, drie hoog in een buitenwijk van Bangkok. Van daaruit heeft de 48-jarige Kyaw Thaung (zeg "tsjo tong") de levens van honderden Myanmarezen gered.

Naast de voorzitter van het MAT, de Myanmar Association of Thailand die rechtstreeks samenwerkt met het Thaise anti-mensenhandeldepartement, is Kyaw ook freelance journalist en mensenrechtenactivist. En een bijzonder rusteloze man, die voortdurend sms’jes beantwoordt en telefoons opneemt. Hij is dan ook op een missie: sinds 2003 verzamelt hij bewijzen van de mensonterende omstandigheden waarin Myanmarezen in Thailand aan het werk gezet worden.

Al vier keer ontsnapte hij aan een moordaanslag. Door de bazen van de bedrijven die alles te verliezen hebben bij zijn werk

Het heeft veel weg van slavenhandel, legt hij uit. Myanmar en Thailand hebben onderling een verdrag gesloten dat privébedrijven uit beide landen toelaat om onderdanen uit te wisselen als werkkracht. In de praktijk zijn het meestal Myanmarese bedrijven die hun werknemers naar Thailand uitsturen. En daarbij gaat het vaak fout. Wanneer een Thais bedrijf 200 werknemers nodig heeft, stuurt de Myanmarese partner er dubbel zo veel, geeft Thaung als voorbeeld. Wat er met de overtollige 200 gebeurt? Die worden verhandeld en belanden in de visserij-industrie, of in de prostitutie. Heel andere sectoren dan de carrières die hen vooraf voorgespiegeld waren, en dan hebben we het natuurlijk niet alleen over de veel lagere verloning. Ze worden vastgehouden, mishandeld, verkracht en soms zelfs vermoord.

Het is daar, op de vismarkten, dat Kyaw foto’s en video’s maakt van de wantoestanden en die daarna doorspeelt naar de autoriteiten. Die werken schoorvoetend mee; ze weten dat Kyaw ook journalist is en zijn materiaal anders in de openbaarheid brengt, en zo Thailand én Myanmar voor de hele wereld te kijk zet.

Uiteraard zijn het niet alleen de autoriteiten die Kyaws werk maar matig op prijs stellen. Al vier keer ontsnapte hij aan een moordaanslag. Door de bazen van de bedrijven die alles te verliezen hebben bij zijn werk, denkt hij zelf. Daarom vertelt hij aan niemand waar zijn kantoor zich exact bevindt – ook niet aan ons.

Het is dankzij zijn inzet dat 625 Myanmarezen bevrijd werden uit een uitzichtloos leven van slavernij. En dat aantal groeit nog elke maand.

VRTNU VRTNU VRTNU