Spring naar inhoud

De boerendochter die de migranten voedt

© Joris Vermost / VRT
geschreven op 27 januari 2015

We zijn aangekomen in het dorpje La Patrona in de Mexicaanse deelstaat Veracruz. Hier, in deze landbouwstreek met zijn uitgestrekte velden, woont Norma Romero Vasquez. Ze is een echte boerendochter, net zoals zo veel vrouwen hier. Maar ze heeft nog een andere, belangrijkere missie in het leven…

door de Vranckx-redactie

Twintig jaar geleden kwam een Hondurese migrante op haar knieën hulp vragen aan Norma. Haar man was neergestoken door criminelen toen hij haar probeerde te beschermen. Het waren maar enkele van de vele migranten die dagelijks meereizen met de vrachttrein die ook wel La Bestia – het beest – genoemd wordt. Die trein rijdt van het uiterste zuiden van Mexico tot aan de grens met de Verenigde Staten. Geweld en armoede drijven inwoners van Mexico, maar ook van Honduras, El Salvador en Guatemala op de vlucht, op zoek naar the American dream.

De andere migranten hielpen de gewonde man naar beneden, van de trein. De diepgelovige Norma, getroffen door het respect en de zachtheid waarmee de andere migranten de man hielpen, zag in een flits hoe Christus van het kruis genomen werd. Voor haar was het duidelijk: dit was een teken van God. En dus richtte Norma de organisatie Las Patronas op. Sindsdien voorzien de vrouwen van de familie Vasquez, samen goed voor vier generaties, de migranten op de trein van voedselpakketten. Met een handvol vrijwilligers koken ze grote hoeveelheden rijst en bonen.

Daar, aan hun roze huisje vlakbij de sporen, passeert de trein zo’n twee keer per dag. Ze hebben dan vijf minuten om de voedselpakketten mee te geven aan de migranten. Afstappen van de trein is onmogelijk, want die rijdt gewoon door. Sommige migranten zijn op dat moment al drie weken onderweg en zitten soms al 50 uur in de trein.

En ze houden het niet bij voedselpakketten. Het huis van Las Patronas heeft ook enkele slaapkamers die dienst doen als opvangtehuis voor migranten of voor de vrijwilligers die komen helpen. Norma gaat ook spreken op universiteiten, en reist met haar verhaal van Las Patronas de wereld rond. Hoewel ze de Nationale Prijs voor Mensenrechten uit de hand van de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto ontving, blijft ze erg kritisch voor de Mexicaanse overheid. Die overheid heeft immers geen steun over voor haar organisatie en doet veel te weinig voor de migranten, vindt ze.

“We gaan achteruit in plaats van vooruit. Want vooruitgang die in stand wordt gehouden door gebruik te maken van zij die weinig hebben, is niets meer dan een schending van de mensenrechten.”

VRTNU VRTNU VRTNU